Podcast
EO

Hugo de Jonge: 'We moeten migratie niet overlaten aan de rechtse partijen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge: 'We moeten migratie niet overlaten aan de rechtse partijen'

Volgens critici maakte het CDA definitief de ruk naar rechts toen het in 2010 koos om in een gedoogconstructie samen te werken met de PVV van Geert Wilders. Veel partijprominenten waren tegen de samenwerking. Hugo de Jonge was wél voorstander van samenwerking met de PVV, vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast. "Als je ziet dat er een grote groep Nederlanders heeft gestemd op een partij die ver van je af staat, heb je juist de taak om te laten zien aan de samenleving dat je alsnog met elkaar wil samenwerken.”

#141 - De preek van Hugo de Jonge - De Ongelooflijke Podcast

Theoloog Stefan Paas noemt het moment ook wel 'de zondeval van het CDA': "Het leek erop dat het CDA ten koste van de macht, hun principes aan de kant wilden zetten". De Jonge reageert: "Achteraf moet je inderdaad zeggen: nee. ik vond dat oud-partijvoorzitter Ruth Peetoom dat heel mooi heeft gezegd: normaal sluit je in de politiek compromissen met anderen, maar hier hebben we een compromis gesloten met onszelf. En dan doe je afbreuk aan wie je bent."

Preek van de Leek

Aanleiding voor het gesprek in De Ongelooflijke Podcast is de Preek van de Leek, die De Jonge vorige week gaf in de Nicolaikerk in Utrecht. Uitzonderlijk, want het gebeurt niet vaak dat een politicus een preek geeft. De Jonge: "Mijn vader is dominee, en schreef soms wel twee preken per dag. Afgelopen zondag was ik voor moederdag even bij mijn ouders thuis. Toen heb ik mijn vader wel even mee laten kijken."

Het thema was de gelijkenis van het mosterdzaadje uit de Bijbel. "Dat vind ik een mooie metafoor. Het kleine begin van grote dingen. We staan aan de vooravond van grote, impactvolle gebeurtenissen, en kunnen dan denken: wat kan ik daar allemaal aan doen? Maar alle grote dingen beginnen in het klein. Door gewone mensen die moedige dingen doen."

Gekaapte thema’s

Aanvankelijk wilde De Jonge preken over het verhaal van Ruth. Een verhaal over hoe je samen een samenleving bent, maar ook over migratie. "Thema’s zoals die migratie zijn teveel gekaapt door het rechterflank", zegt De Jonge. "Maar dat is juist een thema dat het politieke midden veel te veel heeft laten liggen. Men dacht: dat is te spannend, laat rechts dat thema maar doen. En ik geloof nou juist dat je dat verhaal vanuit het politieke midden tot stand moet brengen, omdat de hele demografische ontwikkeling ongelooflijk bepalend is voor de toekomst van ons land."

Tegen polarisatie

Dat het voor De Jonge een optie was om met de PVV te gaan samenwerken, was om de gepolariseerde cultuur tegen te gaan. "Als je ziet dat er een grote groep Nederlanders heeft gestemd op een partij die ver van je af staat, heb je juist de taak om te laten zien aan de samenleving dat je alsnog met elkaar wil samenwerking. Je vormt namelijk samen die samenleving. Het was een boodschap tegen polarisatie. En eigenlijk de beste boodschap die je de samenleving kunt geven. Juist ondanks dat je van mening verschilt, moet je samen het land verder helpen."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie