Podcast
PowNed

Hoe democratisch is de keuze van beoogd premier Dick Schoof?

foto: ANP - Ramon van Flymenfoto: ANP - Ramon van Flymen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe democratisch is de keuze van beoogd premier Dick Schoof?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Niesco Dubbelboer over de benoeming van beoogd premier Dick Schoof. Dubbelboer is voormalig Kamerlid voor de PvdA, initiatiefnemer van de Wet Raadgevend Referendum en groot voorvechter van de democratie. Wat vindt Niesco van een minister-president die niet door de kiezers gekozen is?

#149 - OP Z'N KOP! Met voormalig Kamerlid Niesco Dubbelboer over beoogd premier Dick Schoof - Op z’n Kop!

Topambtenaar gekozen door topambtenaar

Marianne Zwagerman is op veel vlakken verbijsterd over de aanstelling van Dick Schoof als beoogd premier, maar met nadruk op de vraag hoe democratisch dit eigenlijk is. Dubbelboer is een groot voorstander van directe democratie en van het kiezen van degenen die de macht uitoefenen. Belangrijker nog vindt hij het referendum. "Meer zeggenschap geven, directe zeggenschap geven aan mensen over onderwerpen die zij belangrijk vinden."

Rick en Marianne hebben in de podcast vaker kritiek geuit op de invloedrijke rol van ambtenaren binnen de politiek. Nu is het zo dat de beoogd premier een topambtenaar is, uitgekozen door een formateur die ook een topambtenaar is. Dubbelboer erkent dat dit vreemd is. Is dit nou de uitkomst van de massale stem op Wilders?

Het referendum

"Als je nou de verkiezingsuitslag moet samenvatten, dan is het: wij willen iets anders," merkt Marianne op. Dick Schoof is al veertig jaar actief in politiek Den Haag en volgens Marianne is dat nou niet de plek waar de beoogd premier moet hebben gezeten als het om verandering gaat. "Dat wantrouwen wat in de coronacrisis bij heel veel mensen is aangewakkerd, of versterkt, of ontstaan. Dat ga je toch niet wegnemen door juist deze man op die plek te zetten?"

Dubbelboer speculeert dat Wilders akkoord is gegaan met de keuze voor Dick Schoof, omdat er enkele thema’s zijn die voor Wilders belangrijk zijn en die Schoof moeiteloos zal uitvoeren. Voor Dubbelboer is er een duidelijke oplossing: het referendum. "Het moet een instrument zijn van de bevolking om de macht te kunnen corrigeren."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie