Binnenland
KRO-NCRV

Eerste reacties op premierskandidaat Dick Schoof: 'Toch een coach die zelf gaat voetballen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste reacties op premierskandidaat Dick Schoof: 'Toch een coach die zelf gaat voetballen'

'Superambtenaar' Dick Schoof is de beoogd premierskandidaat van Nederland. Vriend en vijand noemen hem door de wol geverfd, maar het is volgens journalist Leonard Ornstein ook een beetje alsof een regisseur nu zélf gaat acteren. Bij Spraakmakers de eerste reacties op de premierskandidaat van PVV, VVD, NSC en BBB.

Video niet beschikbaar

Toen het nieuws over Schoof naar buiten kwam, was politiek journalist Leonard Ornstein mee als pers op het buitenlandbezoek van Mark Rutte aan Kazachstan. Hoe reageerde de demissionair premier op het nieuws? "Je kent Rutte, die gaat dan gelijk allemaal positieve eigenschappen benoemen", zegt Schoof.

Geen doorgewinterde politicus

Rutte kent Schoof goed omdat hij hem in functie van secretaris-generaal bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid meerdere keren per week sprak. Schoof zegt Rutte, de langstzittende premier in de geschiedenis is, als inspirator te zien.

Toch denkt Ornstein dat Rutte ook zal inzien dat Schoof geen raspoliticus is zoals hijzelf. "Iedereen stapt daar nu een beetje overheen, maar dat is iets wat geraffineerde politici heel goed weten." Daarnaast is Schoof ook niet het voorbeeld van die nieuwe bestuurscultuur waar NSC-leider Omtzigt zo op hamerde.

'Kabinet Wilders'

De voormalig AIVD- en NCTV-topman zegt dat hij premier wil worden van alle Nederlanders, maar volgens Stijn Fens zal hij nu toch eerst worden gezien als het gezicht van het kabinet-Wilders. "Het is nog niet het kabinet-Schoof."

Spraakmakers-luisteraar Paul Kwakkenbosch twijfelt vooral aan de verbindende kracht van de beoogd pemierskandidaat. "De bevolking is eraan toe dat het vertrouwen in de politiek hersteld wordt en nu kiezen ze voor een man die de oplossing vooral zoekt in meer regels en straffen."

Volgens Kwakkenbosch komt Schoof niet uit de hoek van de verbinding, maar uit de hoek van repressie. "Dat baart me zorgen."

'Jammer genoeg geen vrouw'

Communitylid Nelleke Mulder stipt aan dat Nederland een van de weinige Europese landen is die nog nooit een vrouwelijke minister-president heeft gehad. "Dit was een mooie kans om dat te veranderen." Volgens Mulder kent Nederland een profiel als het gaat om het hoogste ambt. "Het zijn altijd witte, ijdeltuiterige mannen."

Marathonloper die moet leren sprinten

Voormalig topambtenaar Roel Bekker kent Dick Schoof goed. Een goede bekende zei gisteren dat Schoof vorige week nog vertelde dat hij de baan niet ambieerde.

Ondanks die uitspraak denkt Bekker dat Schoof wel de kwaliteiten heeft om het land te leiden. "Er werd gezocht naar iemand die moest beschikken over ambtelijke en bestuurlijke kwaliteiten. Die heeft hij zeker wel. Dus helemaal onlogisch is het niet."

Bekker vergelijkt ambtenaren met marathonlopers en politici met sprinters en op dat gebied moet de 67-jarige Schoof nog wel wat leren. "Hij zal zo nu en dan ook de korte sprint moeten uitvoeren."

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie