Podcast
NOS

Podcast De Dag: de heilige graal van ASML

foto: ASMLfoto: ASML
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de heilige graal van ASML

In de 'cleanroom' van ASML wordt alles en iedereen buiten gehouden: elk stofje is te veel en spionnen worden al helemaal geweerd. Bij hoge uitzondering mocht de NOS naar binnen, om het apparaat te bekijken waar wereldwijd zoveel om te doen is.

#1524 - De heilige graal van ASML - De Dag

Koning Willem-Alexander en de president van Zuid-Korea waren de enige buitenstaanders die eerder naar binnen mochten, maar tech-redacteur Nando Kasteleijn mag zich nu aan dat gezelschap toevoegen. Samen met een handjevol journalisten kreeg hij bij grote uitzondering een rondleiding door het kloppende hart van ASML. Ze gingen de zogeheten 'cleanroom' binnen, waar een nieuwe generatie chipmachine wordt gebouwd. Dat enorme apparaat geldt als het meest complexe systeem dat ooit door de mens is gemaakt.

In deze podcast vertelt Nando wat hij zag en hoe de nieuwe chipmachine een gigantisch project is waar ook gigantisch veel vanaf hangt: technologisch, voor de toekomst van ASML zelf, en voor de geopolitieke strijd die de VS met China uitvecht. En dat alles begint dus in die cleanroom in Veldhoven.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Anouk Kantelberg

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie