Podcast
NOS

Podcast De Dag: de vergeten voordelen van de dienstplicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de vergeten voordelen van de dienstplicht

Europa moet veel serieuzer rekening houden met een oorlog met Rusland. Die waarschuwing kwam de afgelopen tijd van verschillende Europese legerleiders. Er is een tekort aan materieel en een tekort aan mensen. De hoogste Nederlandse militair, commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim, wil daarom met vragenlijsten het animo van jongvolwassenen peilen om vrijwillig een bijdrage te leveren aan Defensie.

#1523 - De vergeten voordelen van de militaire dienstplicht - De Dag

Bijna twee eeuwen lang waren er dankzij de dienstplicht altijd genoeg getrainde, oproepbare militairen beschikbaar. Er gaan nu weer stemmen op om, in een of andere vorm, jongvolwassenen toch weer inzetbaar te maken. Omdat Defensie mensen nodig heeft, maar voor sommigen - ook vanwege het maatschappelijke belang.

Gerrit Hammink was dienstplichtige van de lichting 1976. Het heeft hem gevormd. Nynke Hogenberg is 21 en zij koos vrijwillig voor een militaire opleiding. Een dienjaar als aanzet voor een carrière bij Defensie. In podcast De Dag vertellen ze over de (vergeten) voordelen van militaire dienst.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Mattijs van de Wiel

Redactie: IJsbrand Terpstra

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie