Podcast
NOS

Podcast De Dag: hoe zieke ouders hun gezonde kind ziek maken

foto: MART PRODUCTION Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe zieke ouders hun gezonde kind ziek maken

Het ziek maken van je eigen kind, soms met de dood tot gevolg. Tegen een 37-jarige vrouw uit Utrecht is 11 jaar cel geëist wegens deze bijzondere vorm van kindermishandeling.

#1522 - Hoe zieke ouders hun gezonde kind ziek maken - De Dag

Het is moeilijk voor te stellen dat ouders hun eigen kind ziek maken en ziek houden, en dat is precies het probleem. Door die blinde vlek is het lastig om deze vorm van 'kindermishandeling door falsificatie' te ontdekken en er iets tegen te doen. Ook artsen en rechters hebben er grote moeite mee, vertelt kinderarts en lid van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling, Rian Teeuw in podcast De Dag.

Toch komt het zo nu en dan wel tot een rechtszaak. In de grootste zaak tot nu toe eist het Openbaar Ministerie deze week 11 jaar cel tegen een 37-jarige vrouw uit Utrecht. Ze wordt ervan verdacht haar eigen babydochter van twee maanden oud te hebben vergiftigd. En haar zoontje zou ze vier jaar lang ziek hebben gemaakt en gehouden. Experts vermoeden dat ze lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy. Journalist Chris Klomp volgt de rechtszaak en legt uit wat het bewijs is in deze zaak en wat voor een vrouw de verdachte is.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Jeroen de Jager

Redactie: IJsbrand Terpstra

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie