Economie
NOS

Voor het eerst in 1,5 jaar daalt de inflatie, maar prijzen blijven hoog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst in 1,5 jaar daalt de inflatie, maar prijzen blijven hoog

De piek van prijsstijgingen lijkt bereikt, want voor het eerst in anderhalf jaar tijd is de inflatie fors aan het dalen. Dat komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn en ook de gas- en elektriciteitsprijzen aan het dalen zijn.

Bekijk hier het gesprek met Nik Wouters en de reportage van Jeroen Schutijser.

De inflatie was in november 11,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september werd nog recordhoogte bereikt toen de inflatie 17,1 procent aantikte. Het gaat dan om cijfers volgens de Europese definitie. Volgende week wordt de inflatie volgens de Nederlandse definitie gepubliceerd.

De prijs van ruwe olie is de laatste maanden snel aan het dalen en dat is terug te zien aan de pomp. De prijs van diesel zit weer op het niveau van februari, voor het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Benzine is in een jaar tijd niet zo goedkoop geweest als nu. Ook de gasprijs loopt al maandenlang terug, al zijn de veel lagere prijzen van pakweg anderhalf jaar geleden nog niet in beeld.

Kanttekeningen

De daling van de inflatie is op het eerste gezicht goed nieuws, maar er zijn een aantal belangrijke kanttekeningen bij te maken. Voor het berekenen van het inflatiecijfer worden de prijzen van nu vergeleken met die van een jaar geleden. In november van vorig jaar was de inflatie al sterk opgelopen naar bijna 6 procent. Daar komt de nu gemeten inflatie van 11,2 procent nog bovenop.

Een ander punt is dat de energieprijzen weliswaar aan het dalen zijn, maar veel andere prijzen lopen nog op. "Consumenten merken wellicht dat hun energierekening niet nóg hoger wordt, maar in veel winkels worden producten nog altijd duurder", zegt Nic Vrieselaar, econoom van de Rabobank. "Ondernemers zijn meer geld kwijt aan hun energiekosten en berekenen dat nog altijd door in hun prijzen."

Dat de inflatie daalt, wil ook niet zeggen dat het leven goedkoper wordt. De prijzen lopen in ieder geval niet nóg harder op. Economen verwachten dat de prijzen voorlopig niet gaan zakken. Voor 2023 wordt er gerekend met inflatiepercentages van tussen de 3,5 tot 8,5 procent. In historisch opzicht is dat nog steeds bovengemiddeld hoog, maar aanzienlijk lager dan de inflatie dit jaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie