Naar homepage
Podcast

Ken jij dé filmpodcast van NPO Radio 1 al?
VPRO

foto: Radio Cinemafoto: Radio Cinema
  1. Nieuwschevron right
  2. Ken jij dé filmpodcast van NPO Radio 1 al?

In de podcast Radio Cinema worden elke week de nieuwste films op een verrassende manier besproken. Pieter van der Wielen, de presentator van Nooit Meer Slapen, en filmjournalist Maartje Willems zijn het dynamische presentatie duo dat jou elke week gidst door de wereld van de film.

Bijzondere gasten

Pieter en Maatje hebben héél veel films gezien. Maar de gesprekken in Radio Cinema worden echt interessant door de bijzondere gasten waarmee ze de films spreken.

Corine Koole schrijft de Volkskrantrubriek Lust en Liefde ze praatte mee het Franse liefdesdrama Celle que vous croyez. Maar daar bleef het niet bij: het monde uit in een gesprek over relaties tussen jonge mannen en oudere vrouwen, over liefde en online vreemdgaan.

{podcast audio="114849" caption="RC #29: Celle que vous croyez" }

Ze nodigden poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom uit. Ze kon alleen niet naar de studio komen dus via een verbinding met de Noordpool praatten ze met haar over de film Arctic.

{podcast audio="81610" caption="RC #6: Arctic" }

Filosoof Jos de Mul liet zijn licht schijnen op de 20 jaar oude actiefilm met een diepe filosofische laag: The Matrix. En circusdirecteur Kevin van Geet praatte mee over de Disneyfilm Dumbo die opnieuw tot leven werd gewerkt in de bioscoop.

{podcast audio="114694" caption="RC #28: The Matrix }

{podcast audio="83278" caption="RC #8: Dumbo" }

Schrijver Stine Jensen, ook bekend van verschillende series en documentaires als Dus ik ben, praatte mee over Three Identical Strangers. Dat is een documentaire over een drieling. Zelf is ze tweeling en groeide ze gewoon met haar zus op. Maar in de documentaire wordt het verhaal verteld van de drieling Bobby, Eddy en David. Zij werden uit elkaar gehaald voor een wetenschappelijk experiment.

{podcast audio="97807" caption="RC #15: Three Identical Strangers" }

"Ik vind het te moeilijk om te zeggen welk gesprek ik het leukste vond. Maar één van de leukste was met Antoine Bodar," vertelt Maartje. Hij is priester en hoogleraar, schrijver van boeken over cultuur en christendom. Samen met hem bespraken ze de Italiaanse, fabelachtige film Lazzaro Felice. Antoine Bodar trok verrassende parallellen met Bijbelse verhalen en zo ontdekten ze nieuwe lagen in de film.

{podcast audio="82424" caption="#7: Lazarro Felice" }

Specials: Cannes en de zomerreeks

Hoewel Pieter en Maartje uren doorbrengen in donkere bioscoopzalen en in muffe radiostudio’s, gaan ze gelukkig ook soms naar buiten. Zo bezochten ze dit voorjaar het filmfestival in Cannes en zagen daar dat alles eigenlijk maar om één ding draait in de filmwereld, je raadt het al: seks.

Quote

Wat is een zomer zonder sensualiteit langs het zwembad, Italiaanse nachten en campingavontuur?

En voor de zomerweken maakten ze een aantal specials. Want wat is een zomer zonder sensualiteit langs het zwembad; zonder dromerige en romantische Italiaanse nachten; en zonder avontuur op de camping? In de zomerspecials van Radio Cinema worden films besproken die gaan over die thema’s.

{podcast audio="113298" caption="#26: Kampeer Zomerspecial" }

Geen afleveringen van Radio Cinema missen?

Abonneer je dan via iTunes, Stitcher of via de app en website van NPO Radio 1.

Fan? Leuk als je een reactie achterlaat in de reviews!

Ster advertentie
Ster advertentie