Naar homepage
Podcast

Podcast De Dag: Hoe Willie Wartaal identiteit in Slavenregister vond

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Willie Wartaal identiteit in Slavenregister vond

Het was een onverwacht schokkende ontdekking toen Willie Wartaal de namen van zijn voorouders in de Curaçaose Slavenregisters vond. In De Dag vertelt hij hoe het hem heeft gevormd. De Slavenregisters staan vanaf vandaag online.

#650 - Hoe Willie Wartaal identiteit in slavenregister vond

Hoe is het om te ontdekken dat je voorouders tot slaaf gemaakt waren en om erachter te komen hoe zij leefden? Vandaag worden de Curaçaose Slavenregisters online gezet; je hoeft dus niet meer fysiek naar het Nationaal Archief op Curaçao om ze in te kunnen zien. Het geeft mensen de gelegenheid om te grasduinen in het verleden.

Maar het ontdekken van zoiets heftigs over je eigen familie kan ook emotioneel en confronterend zijn, ondervond Olivier Locadia, beter bekend als rapper Willie Wartaal toen hij twee jaar geleden voor het programma Verborgen Verleden op zoek ging naar zijn roots.

Maatschappelijk belang

In podcast De Dag blikt hij terug en vertelt hij hoe die confrontatie met het verleden van zijn voorouders hem vormen, onder andere op muzikaal gebied. Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen is projectleider vanuit Nederland en hielp bij de digitalisering van de Slavenregisters. Hij ziet ook een breder maatschappelijk belang om dit onderdeel van de Nederlandse geschiedenis in kaart te brengen.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie