Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Als je een dubbel paspoort hebt, waar telt dan de dienstplicht?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Als je een dubbel paspoort hebt, waar telt dan de dienstplicht?

Veel Russen die niet willen meevechten in de Oekraïne-oorlog vluchten het land uit. Duizenden Russische mannen probeerden afgelopen week de grens met Georgië over te steken. Dienstplichtweigeraars staat een flinke straf te wachten. Deze straf is zelfs dit weekend verhoogt naar 15 jaar. Maar waar telt de dienstplicht als je een dubbel paspoort hebt? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het voor je uit.

#63 - Als je een dubbel paspoort hebt, waar telt je dienstplicht? (S04) - Alledaagse Vragen

Je belandt in een complexe situatie wanneer je een dubbel paspoort hebt van twee landen die in oorlog met elkaar zijn. In deze situatie wordt er met het internationaal recht gekeken naar het land waar een ‘genuine link’ mee kan worden vastgesteld: het land waar je het meeste woont, werkt of familie hebt. Dit land wordt dan als je voornaamste nationaliteit gezien.

Maar mocht je in allebei de landen evenveel familie hebben, wonen of werken dan wordt het een lastige situatie. Vooral wanneer allebei de landen een verplichte dienstplicht hebben. Een keuze voor een land zal er dan mogelijk toe leiden dat ze je bestempelen als staatsburger van een vijandig land.

Gouden paspoorten

In de aflevering wordt ook aandacht besteed aan het kopen van een buitenlands paspoort: dit wordt ook wel een gouden paspoort genoemd. Siebe Sietsma is journalist van Nieuwsuur en heeft het thema uitgebreid onderzocht. Dergelijke mogelijkheden zijn volgens hem zeeer kwalijk: “Op deze manier maken mensen zichzelf ongrijpbaar. Als je bijvoorbeeld een hele rijke Rus bent dan kan je al dat geld meenemen naar Europa. Dan kan de Russische regering niet meer bij het geld van de rijke Rus. Maar dit kan ervoor zorgen dat de boycot die de Europese Unie op Rusland heeft omzeild wordt.”

Inmiddels wordt er wel tegen de verkoop van paspoorten opgetreden. “De EU heeft Malta en Cyprus op de vingers getikt en ze zijn ook bezig met een onderzoek om dit te stoppen. Bij een Maltees paspoort heb je ook meteen een EU-paspoort. Dat zorgt ervoor dat de paspoorten veel geld waard zijn. Malta heeft zelf al maatregelen genomen en verkoopt geen paspoorten meer aan Russen en Wit-Russen,” vertelt Sietsma.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie