Podcast
EO

'Ook atheïsten zouden religie moeten proberen'

foto: Ongelooflijke Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook atheïsten zouden religie moeten proberen'

Religie verbreedt je blik op de wereld en vergroot het begrip voor andere mensen. Dat stelt zangeres en schrijver Aafke Romeijn in De Ongelooflijke Podcast. "Als ik aan religie denk, dan denk ik aan de mogelijkheden."

#109 - Depressie, nihilisme en de sprong naar geloof (met Aafke Romeijn en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Romeijn ondervond hoe lastig het is om in een atheïstisch milieu tot geloof te komen: "Het is doodeng", vertelt ze in de nieuwste aflevering. "Zeker als je kijkt naar mijn omgeving, het wordt totaal niet begrepen. Die sociale omgeving was eigenlijk het enige wat mij tegenhield."

Plek om naartoe te gaan

De zangeres zag om zich heen dat geloven vaak op voorhand werd afgewezen: "Religie is een plek waar je heen kan gaan, maar heel veel mensen gaan er bij voorbaat niet heen omdat ze al bedacht hebben: 'Het deugt niet, ik kan er niets mee en het moet de wereld uit geholpen worden'."

Romeijn kan echter niet begrijpen waarom mensen religie per definitie links laten liggen: "Het is zo'n enorm gedeelte van de wereld. Probeer het eens! Je bezighouden met religie is – op de manier zoals ik het zou willen doen – iets wat je zachter maakt als mens."

Protestantse ziekte

Romeijn ontdekte dan ook dat geloven niet in de eerste plaats gaat om overtuigingen, maar om handelen: "Het hele adagium van 'geloven is bidden' is voor mij een heel elementair ding in mijn leven. Dat is voor mij een hele basale manier om het geloof te ervaren en belijden."

Vaste gast in de podcast Stefan Paas, die wel gelovig werd opgevoed, begrijpt het proces van Romeijn: "Dat is die protestantse ziekte die denkt dat het geloof begint met een aantal overtuigingen, maar dat is natuurlijk niet hoe ik gelovig ben geworden. Dat is op een goede dag begonnen toen mijn ouders mijn handjes vouwden en zeiden: 'Dit is een gebed, dat ga je bidden'."

Volgens Paas is dit 'één worden met de geloofspraktijken' de meest logische manier om tot geloof te komen. "Later ga je erover nadenken, ik ben zelfs theoloog geworden. Zo gek kan het nog gaan."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie