Podcast

Wat als je veel te vroeg ter wereld komt in tijden van Corona?

foto: Marjolein van der Rijst Little Sunshine Photographyfoto: Marjolein van der Rijst Little Sunshine Photography
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je veel te vroeg ter wereld komt in tijden van Corona?

[NTR] Je zou het bijna vergeten, maar ziekenhuizen zijn er niet alleen voor coronapatiënten. Spoedafdelingen zijn nog open, hartafdelingen vragen met klem of mensen die klachten hebben vooral wél op het spreekuur willen komen, en ook een operatie aan een knie of een heup gaat soms gewoon door. En baby's worden natuurlijk ook nog steeds geboren.

{podcast audio="126613" caption="#5 - Wieb" }

Voorkeur voor thuisbevalling

Hoewel er in de ziekenhuizen voldoende capaciteit is om zwangere vrouwen te laten bevallen, lijken steeds meer aanstaande moeders ervoor te kiezen hun kind thuis op de wereld te zetten. Dat stelt verloskundigenvereniging KNOV. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar de beslissing om niet in het ziekenhuis te bevallen vanwege het coronavirus lijkt bij steeds meer vrouwen door angst te worden gevoed.

Maar wat als je geen keuze hebt, omdat je kind te vroeg ter wereld komt? Dan moet je wel naar het ziekenhuis. Terwijl er in China een SARS-achtig virus opdook, werd Wieb, eind december 2019, met 25 weken veel te vroeg geboren.

In de maanden die volgden moest de kleine jongen, te midden van alle hectiek in het ziekenhuis, vechten voor zijn plek. Want in dezelfde periode bereikte het virus ook Europa en vervolgens Nederland. Sindsdien staan de ziekenhuizen in het hele land op scherp.

In het ziekenhuis

Ondertussen probeert moeder Annike haar zoontje vooral rust en vertrouwen mee te geven

"Toen we hier naartoe waren verhuisd, voelde ik een soort rust over me heen komen omdat we hier een eigen kamer hebben", vertelt Annike over het tweede ziekenhuis waar Wieb terechtkwam. "Het is er helemaal stil en we konden met z'n drietjes voor het eerst even samen zijn. En soms was ik helemaal alleen met Wieb, zonder iemand erbij."

Quote

Nu zitten we dus middenin een volgende crisis

Annike

De rust is helaas maar van korte duur: het coronavirus komt er als extra risico bij voor de kleine Wieb. Annike: "Nu zitten we dus middenin een volgende crisis."

In aflevering 5 van de podcast Virus Verhalen vertellen de kersverse ouders van baby Wieb over die eerste weken nadat hun zoon ter wereld kwam.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie