Podcast
NTRVPRO

'Een corona-uitbraak in het kamp kan een fatale afloop hebben voor velen'

foto: vluchtelingen parkeergarage Bijlmer - jesper buursinkfoto: vluchtelingen parkeergarage Bijlmer - jesper buursink
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een corona-uitbraak in het kamp kan een fatale afloop hebben voor velen'

Een tikkende tijdbom, zo noemden hulporganisaties de situatie op het Griekse eiland Lesbos afgelopen week, als het gaat om het coronavirus. Als het virus daar uitbreekt, zullen er veel slachtoffers vallen. Huisarts Steven van de Vijver vertelt erover in de podcast Virus Verhalen.

Trailer Virus Verhalen

Video niet beschikbaar

Lesbos

"Dat kamp is nog kleiner dan de helft van het Vondelpark", vertelt huisarts Steven van de Vijver, die er de afgelopen tijd het kleine, nog overgebleven medische team heeft bijgestaan. "Daar wonen 22 duizend man, in kleine tentjes met drie gezinnen. Ze moeten uren wachten op voedsel of om naar de wc te gaan. Er is één kraan per soms wel duizend mensen en er is geen zeep."

Volgens Van de Vijver is het zodoende onmogelijk om daar aan structurele preventiemaatregelen te doen om een uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. "Op het moment dat het coronavirus daar is, dan zou je bijna denken dat iedereen besmet zal raken. Dat is meedogenloos, deze mensen hebben vaak ook allerlei andere infecties en zullen daardoor extra hard geraakt worden. Ik ben heel erg bang dat als die corona-uitbraak daar komt, dat dit een fatale afloop zal hebben."

De Bijlmer in Amsterdam

Maar ook in Nederland bevinden asielzoekers zich in een nijpende situatie. In de Amsterdamse Bijlmer wonen tientallen mensen bijeen, hutje mutje in een garage. Het is wachten tot daar mensen ziek gaan worden.

"Ik heb geen spreekuur, ik loop rond en steek mijn hoofd in een tent en vraag hoe het gaat", vertelt de 83-jarige dokter Co. Als voormalig huisarts vindt hij dat hij zich niet moet afzonderen omdat hij in de risicogroep zit van mensen die zeer vatbaar zijn voor het coronavirus. "Vragen hoe het gaat, dat zijn belangrijke zinnen die je kunt uitspreken, dat willen ze altijd horen."

Actie

Steven van de Vijver is een actie gestart op www.sosmoria.eu, het is een oproep van Europese Artsen om de vluchtelingen op de Griekse eilanden in veiligheid te brengen. Tot nu toe hebben meer dan 40.000 artsen en burgers deze noodoproep getekend.

Dokters

Als er van één groep veel gevraagd wordt op dit moment, dan is het wel van mensen in de zorg. Ons lot ligt letterlijk in hun handen. Inmiddels kennen we de beelden van de artsen op de corona-afdelingen in de ziekenhuizen. Verpakt in vele lagen plastic, voorzien van mondkapjes en veiligheidsbrillen. Maar er zijn ook artsen die juist buiten de ziekenhuizen werken. Want goede zorg is niet overal voor iedereen toegankelijk.

In aflevering 3 zitten twee artsen die onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk doen. Luister de podcast op NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie