Cultuur & Media
KRO-NCRV

Vrouwelijk leiderschap in tijden van corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijk leiderschap in tijden van corona

Amerikaans zakentijdschrift Forbes kwam deze week met een artikel over succesvol vrouwelijk leiderschap tijdens de coronacrisis. Margriet Brandsma vond in het mediaforum vooral de conclusie van het stuk interessant: "Dat vrouwelijk leiderschap toch wat afwijkt van mannelijk leiderschap."

Het Forbes-stuk kopte: 'Wat hebben de landen met de beste corona-respons met elkaar gemeen? Vrouwelijke leiders.'

Video niet beschikbaar

Taiwan

In het stuk worden verschillende landen genoemd die het op het gebied van virusbestrijding en economische gevolgen beperken, niet slecht doen. De president van Taiwan Tsai Ing-wen bijvoorbeeld deed het wel erg goed. "Zij kondigde heel vroeg aan dat er veel maatregelen zouden komen, waardoor het land geen lockdown nodig had."

Ook andere landen met vrouwelijke leiders scoren tot zover redelijk goed in de bestrijding van corona. Forbes noemt Duitsland, Noorwegen, Finland, Nieuw-Zeeland en IJsland. Brandsma: "Natuurlijk is daar ook van alles tegenin te brengen. Het zijn relatief kleine landen en veelal eilanden."

Mannelijke retoriek

Toch vallen haar ook de verschillen op tussen sommige mannelijke leiders op het moment. Vooral in retoriek. "Je ziet nu dat sommige leiders anderen de schuld geven of journalisten demoniseren." Brandsma doelt daarmee op Trump die met zijn vinger naar de media en de WHO wijst.

Of een Macron die oorlogstaal bezigt door te zeggen dat het oorlog is. In de landen met vrouwelijk leiderschap gaat het wat anders. "In deze landen wordt heel nuchter gezegd: dit is een groot probleem, we gaan flink aan de slag, we gaan zware maatregelen treffen. Relatief gezien hebben ze lage aantallen doden en infecties."

Leider niet centraal

Over het algemeen stellen de vrouwelijke leiders het probleem centraal, niet zichzelf. Brandsma vindt deze leiders pragmatischer. Ook oud-ambassadeur Ed Kronenburg die voor Nederland in Parijs en Peking heeft gediend, noemt het vrouwelijk leiderschap praktischer met een grote zorgplicht: "Ze zijn gelijk praktisch en hebben minder profileringsdrang."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie