Podcast

Anna is bevriend met oorlogsmisdadiger Karadzic en stuurt hem elk jaar verjaardagskaarten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anna is bevriend met oorlogsmisdadiger Karadzic en stuurt hem elk jaar verjaardagskaarten

[NTR - VPRO] Anna is in de ban geraakt van Radovan Karadzic. Dat hij een bekende oorlogsmisdadiger is, belet Anna niet om hem brieven te schrijven. Journalist Zvezdana Vukojevic portretteert in de documentaire In de ban de zestiger Anna, die inmiddels tien jaar contact heeft met de gevangene in Scheveningen.

{podcast audio="819249" caption="Meteen luisteren: Anna is in de ban van oorlogsmisdadiger Karadzic" }

De oud-president van de Bosnische Serviërs is door het Joegoslavië-tribunaal berecht wegens oorlogsmisdaden. In 2019 kreeg hij in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren '90 zijn meer dan 8000 moslimjongens en mannen vermoord. De genocide geldt als een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Europa.

Karadzic

Zvezdana Vukojevic schreef eerder het boek Op zoek naar Karadzic. Daarvoor sprak ze met vriend en vijand van de oud-president, maar met ook Dutchbatters en oud-Tribunaalmedewerkers. Het resulteerde in een journalistieke zoektocht naar de man achter de oorlogsmisdadiger. Hoe wist Karadzic, vervormd als alternatief genezer, dertien jaar van de radar te verdwijnen?

''Een gebrouilleerde vriend omschreef hem als een man van klei. Een kameleon, die zich moeiteloos aan iedere situatie kan aanpassen'', vertelt Vukojevic. ''Hij kan zijn oude vriend na al die tijd nog steeds niet verenigen met het beeld van Karadzic als oorlogsmisdadiger in Srebrenica.''

Bijzondere vriendschap

Naasten van Karadzic omschrijven hem als een charismatische man. Zijn Amerikaanse advocaat is helemaal door hem ingenomen: ''Zo erg dat zijn vrouw denkt dat hij het Stockholmsyndroom heeft.'' Ook Anna heeft een bijzondere vriendschap met hem opgebouwd. ''Toen Karadzic werd uitgeleverd, kreeg Anna medelijden met hem en stuurde hem een verjaardagskaart.''

Inmiddels heeft Anna al tien jaar contact met Karadzic. Maar deze vriendschap heeft Anna veel gekost. Ondanks dat ze hierdoor alles is kwijtgeraakt, blijft ze tegen de stroom inroeien.

Radio Doc wordt DOCS

Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam DOCS. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Luister DOCS in NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie