Podcast
NOS

Podcast De Dag: chaos en gevaar in nieuwe fase oorlog

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: chaos en gevaar in nieuwe fase oorlog

De mobilisatie in Rusland verloopt chaotisch en er is veel verzet tegen. Hoe vecht je met een leger dat niet wil vechten? En wat zijn de scenario's als Poetin op zoek gaat naar meer slagkracht?

#1187 - Chaos en gevaar in nieuwe fase oorlog - De Dag

De Russische annexatie van grote delen van Oekraïne verloopt volgens plan. De uitslagen van de nepreferenda zijn binnen en waarschijnlijk roept Poetin de regio's binnen een week uit tot Russisch grondgebied. Grondgebied dat verdedigd moet worden door in allerijl gemobiliseerde Russen en mogelijk zelfs door Oekraïners uit de bezette gebieden die gedwongen worden te vechten tegen hun eigen land.

In deze podcast aan militair strateeg Peter Wijninga de vraag hoe je vecht met een leger dat niet wil vechten of daar niet op getraind is. En wat de scenario's zijn als Poetin op zoek gaat naar méér slagkracht, middels kernwapens of door misschien wel kritische infrastructuur in Europa aan te vallen. Na de sabotage van de Nord Stream gaspijpleidingen wordt daar ernstig rekening mee gehouden.

Kristina Petrasova van Free Russia NL staat Russen bij die opgeroepen worden, maar niet willen vechten. Zij vertelt wat ze kunnen doen om te ontkomen aan het lot dat Poetin voor ze in gedachte heeft.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie