Podcast
BNNVARA

Alledaagse vragen – Krijg je trauma’s van je nachtmerries?

foto: Foto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse vragen – Krijg je trauma’s van je nachtmerries?

In een droom kunnen de grappigste, gekste maar ook de meest angstaanjagende dingen gebeuren. Soms schrikken we wakker uit een vreselijke nachtmerrie. Maar kun je er ook een trauma door oplopen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#103 - Kan je een trauma krijgen van je nachtmerrie? (S04) - Alledaagse Vragen

"Van een nachtmerrie krijg je geen trauma. Een trauma is volgens het psychiatrische handboek: een feitelijke of dreigende dood of ernstige verwondingen", zegt Christa van der Heijden, slaap wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. "Het zijn gebeurtenissen die gebaseerd zijn op het wakkere leven."

Emoties

Een trauma ontstaat in het wakkere leven, maar er zijn ook dromen waarbij mensen met heftige emoties wakker worden. Van der Heijden legt uit hoe je emotie kan ervaren tijdens het slapen. "Dat heeft alles te maken met hoe je brein werkt op het moment van slaap. De gebieden in de hersenen die te maken hebben met emoties zijn vrij actief. Gebieden die gelinkt zijn aan het sturen van die emoties en controleren, zijn juist minder aanwezig. Hierdoor krijg je een explosie van emoties die niet worden afgeremd. Dromen kunnen daarom levensecht aanvoelen."

Posttraumatische stressstoornis

Er zijn psychische stoornissen waarbij je een nare ervaring opnieuw heel realistisch beleeft in je droom. "Bij posttraumatische stressstoornis (PTSS) zijn nachtmerries karakteristieke symptomen. 70 procent van de PTSS-patiënten heeft last van nachtmerries. Deze mensen dromen over de nare gebeurtenis die ze hebben meegemaakt", vertelt Van der Heijden

Therapeutische hulp

Er zijn verschillende manieren om van je nachtmerries af te komen. "Er zijn indirecte benaderingen, bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen doen. Maar ook direct gerichte therapieën. Een voorbeeld daarvan is Imagery Rehearsal Therapy. Daarbij schrijf je de droom op met behulp van een therapeut en vervolgens herschrijf je deze. Het doel is om je nachtmerrie een beter einde te geven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie