Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wat is de procedure als je 112 belt?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wat is de procedure als je 112 belt?

Bij een brand, auto-ongeluk of overval bel je 112. Maar hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij het bellen van het noodnummer? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#77 - Wat is de procedure als je 112 belt? (S04) - Alledaagse Vragen

"Iedereen die naar 112 belt, komt eerst binnen op de vaste landelijke 112-centrale. Hier wordt door een centralist twee vragen gesteld", vertelt Priscilla Stoof, taakaccenthouder bij 112. "De eerste vraag is: welke discipline de melder wil spreken. Met discipline bedoelen we politie, brandweer of ambulance. Daarna wordt gevraagd in welke plaats de melder de hulp nodig heeft. Als deze informatie bij de landelijk centrale binnen is, dan wordt de melder doorverbonden naar een van de regionale hulpdienst meldkamers."

Ambulance, politie en brandweer?

"Bij een groot ongeluk kan het voorkomen dat alle hulpdiensten nodig zijn. Dan bepalen we eerst welke discipline spoed heeft", zegt Stoof. "Wanneer iemand een verwonding heeft dan is bijvoorbeeld de ambulance het belangrijkste. Dan verbinden we de melder eerst door met de meldkamer van de ambulance. De melder kan daar vervolgens vragen naar de andere hulpdiensten."

Locatie omschrijving

Wanneer mensen in een vreemd gebied zijn, kan de precieze omschrijving van de locatie lastig zijn. Stoof legt uit dat ook dan de meldkamer een goede inschatting kan doen van de locatie. "Op het beeldscherm van de centralist is de dichtstbijzijnde mastlocatie zichtbaar. Dit is een indicatie van de locatie waar de melder zich bevindt."

Tegenwoordig is er ook een nieuwe mogelijkheid: de zogeheten Advanced Mobile Location. Wanneer iemand belt met een mobiele telefoon kan de meldkamer op een paar meter nauwkeurig zien waar vandaan wordt gebeld. "Het is zelfs mogelijk om te zien of de melder binnenin het pand staat of zich buiten bevindt. Om de snelste hulp te kunnen bieden, is het voor centralisten hartstikke fijn om te zien waar iemand is."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of via de NPO Radio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie