Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Is er echt zoiets als jip-en-janneketaal?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Is er echt zoiets als jip-en-janneketaal?

70 jaar geleden verschenen Jip en Janneke voor het eerst in de krant Het Parool. De leuke striptekeningen en de makkelijk te lezen verhalen maken dat de boeken nog steeds populair zijn bij kinderen. Jip-en-janneketaal is niet alleen voor kinderen, maar ook volwassenen gebruiken dit. Is er echt zoiets als jip-en-janneketaal? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

"Ja, er bestaat zoiets als jip-en-janneketaal," vertelt Ted Sanders, hoogleraar taal en communicatie van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. "Dat komt omdat Annie M.G. Schmidt er ontzettend goed in slaagde om op een eenvoudig manier dingen uit te leggen."

Vier kenmerken

Er zijn verschillende kenmerken waardoor haar verhalen eenvoudig te begrijpen zijn. We leggen hier vier kenmerken voor je uit. Als eerst gebruikt ze simpele woorden en korte zinnen. Vervolgens heeft Annie M.G. Schmidt een duidelijke structuur in haar verhalen. Met korte zinnen wordt de samenhang intact gehouden. Ook maakt ze veel gebruik van voegwoorden, zoals: want, omdat, maar en dus. Ten slotte worden de voegwoorden gebruikt die jonge kinderen als eerste aanleren. Voorbeelden hiervan zijn: toen, maar en want. Wil je meer weten over de andere drie kenmerken, klik dan hier.

Politiek

Oud-partijvoorzitter van de VVD, Bas Eenhoorn, pleitte in 2002 voor jip-en-janneketaal in de politiek. Hij vond dat zijn eigen partij in simpele taal aan de kiezers moest kunnen uitleggen waar de partij voor stond.

Toch wordt daar niet altijd enthousiast op gereageerd. Een tegenargument dat regelmatig klinkt is dat door het gebruik van jip-en-janneketaal de burger als dom wordt beschouwd. Ook wordt het eenvoudige taalgebruik regelmatig afgedaan als populistische taal. Sanders is het daar niet mee eens: "Ik denk dat iedere politici ontzettend zijn best mag doen om de dingen begrijpelijk uit te leggen. Zeker in deze tijd, waarin we met heel veel ingewikkelde zaken te maken hebben. Gebruik korte zinnen en zorg dat de samenhang duidelijk blijft."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Ster advertentie
Ster advertentie