Podcast

Geert Mak: toekomst Europa is gitzwart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Mak: toekomst Europa is gitzwart

[EO] Hij vindt zichzelf niet zo’n zwartkijker, maar toch is schrijver Geert Mak bang voor de toekomst van Europa. "Als je alles op een rijtje zet, leven we in een overgang. Je ziet een machtsverschuiving voor je ogen plaatsvinden", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#35 - Geert Mak over Europa, religie en een zwarte horizon

De Westerse hegemonie is "heel snel aan het verdwijnen", zegt Mak. "Het accent verschuift naar China, India, Korea." Met name vanuit de Verenigde Staten ziet hij dat gebeuren: "Hun aandacht voor Europa is snel aan het verslappen."

Democratie en rechtstaat in gevaar

Met het verdwijnen van deze hegemonie komt ook de democratie en rechtstaat in gevaar, denkt de schrijver: "Het Westerse model van democratie en rechtstaat, gebaseerd op christelijke waarden en de verlichting, komt steeds meer in de verdrukking."

Mak: "Dertig jaar geleden was het nog heel vanzelfsprekend dat een jong Afrikaans land keek naar het Westen en dacht: zo gaan we het doen. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend: China is niet democratisch maar wel heel effectief, dat begint ook een heel aantrekkelijk model te worden voor veel zoekende landen in de derde wereld."

Is Europa nog christelijk?

Europa wordt vaak als een christelijk continent gezien, maar Mak vindt dat ingewikkeld in tijden van secularisatie. "Het is een vlag die deze lading niet meer kan dekken", zegt de schrijver. Europa is dynamisch, door bijvoorbeeld immigratie en emigratie. De term 'christelijk' kan daardoor mensen uitsluiten. Gevaarlijk, vindt Mak.

"Je moet niet vergeten dat stukken die echt Europa zijn, heel islamitisch zijn, bijvoorbeeld Bosnië. En er is ook een enorme variaties in christendom: dat varieert van Noord-Ierse protestanten tot Grieks-orthodoxen en het Oost-Europese christendom is zo anders dan de gereformeerde kerk in Stadskanaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie