Podcast
NOS

Podcast De Dag: de overheid vs. fraude én burgers

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de overheid vs. fraude én burgers

Deze week starten de openbare verhoren van een parlementaire enquêtecommissie die dertig jaar Nederlands fraudebeleid onderzoekt. Hoe kon het dat de overheid burgers steeds meer ging zien als potentiële fraudeurs?

#1410 - De overheid vs. fraude én burgers - De Dag

Na anderhalf jaar onderzoek starten morgen de openbare verhoren van een parlementaire enquêtecommissie die dertig jaar Nederlands fraudebeleid onderzoekt. Demissionair premier Rutte is donderdag als een van de eerste kopstukken aan de beurt en wordt als enige ook meerdere keren gehoord. Aanleiding is het toeslagenschandaal dat blootlegde hoe onschuldige burgers de dupe werden van een snoeihard beleid.

Maar het probleem is breder, zeggen experts, en daarom kijkt de commissie hoe er de afgelopen decennia door verschillende overheidsdiensten met fraude is omgegaan en hoe het kon dat burgers op papier steeds meer als potentiële fraudeurs werden gezien en behandeld.

Rechtssocioloog Paulien de Winter doet onderzoek naar de Nederlandse fraudewet en hoe die in de praktijk uitpakt en ziet ook hoe het wantrouwen tussen overheid en burger de overhand nam. Met haar lopen we in de podcast met grote passen door de Nederlandse geschiedenis van fraudebestrijding - een geschiedenis die volgens haar terecht door deze nieuwe parlementaire enquête onder de loep wordt genomen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie