Podcast
Ongehoord Nederland

Eduard Bomhoff: 'Noem eens iets wat Rutte goed heeft gedaan'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Eduard Bomhoff: 'Noem eens iets wat Rutte goed heeft gedaan'

Topeconoom en voormalig vicepremier Eduard Bomhoff woont en werkt alweer achttien jaar in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Maar Nederland, zo bewijst hij in de 38ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé, heeft zijn belangstelling niet verloren. "Het is heel moeilijk om een beleidsterrein te noemen waar het kabinet competent bezig is." Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#38 - Eduard Bomhoff: ‘Noem eens iets wat Rutte goed heeft gedaan’ - Ongehoord Nieuwscafé

Stikstof

Eduard Bomhoff (77) was hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1981-1994) en op Nyenrode (1994-2002). Ook richtte hij in 1995 onderzoeksbureau NYFER op en was hij langjarig columnist bij NRC Handelsblad. In 2002 was Bomhoff voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF) korte tijd minister van Volksgezondheid en vicepremier. Sinds 2004 is hij opnieuw hoogleraar, nu in Kuala Lumpur. Volgend jaar gaat hij met emeritaat.

Bomhoff volgt met verbazing het verloop van de Nederlandse stikstofcrisis. "De meeste andere Europese landen doen niet eens de moeite om hun stikstofuitstoot goed te meten. Maar Nederlandse rechters voelen zich kennelijk verplicht om er heel concrete uitspraken over te doen. Het is haast niet meer democratisch en het heeft ook niets te maken met gezondheid of de natuur. Onzin van het begin tot het eind."

Asielcrisis

Ook voor de Nederlandse aanpak van de asielcrisis heeft Bomhoff weinig begrip. "Allerlei Marokkaanse jongeren uit het Rifgebergte komen hiernaartoe, zogenaamd als asielzoeker. Maar je kunt ze niet terugsturen, want Marokko weigert eigen ingezetenen terug te nemen. Toch krijgen landen als Marokko, Tunesië en Algerije honderden miljoenen per jaar van de Europese Unie. Onze minister van Buitenlandse Zaken zou naar Marokko moeten gaan en zeggen: jullie krijgen níks meer als je niet gewoon je eigen staatsburgers terugontvangt."

Mopperen

Het is opmerkelijk, vindt Bomhoff, dat we een kabinet hebben dat eigenlijk op alle beleidsterreinen door de mand valt. "Noem eens iets wat ze heel goed hebben gedaan. Het is vreemd dat je niet kunt zeggen: dít is het kabinet in elk geval gelukt, dus wees nou tevreden en laten we niet de hele tijd mopperen en zaniken. Want dat ene goeie ding wat ze dan gedaan zouden hebben, dat is heel moeilijk te vinden."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie