Podcast
PowNed

'Veel mensen uit joodse gemeenschap twijfelen over veiligheid in Nederland'

foto: ANP - Bart Maatfoto: ANP - Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel mensen uit joodse gemeenschap twijfelen over veiligheid in Nederland'

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met advocaat en politicus Ulysse Ellian (VVD). Het onderwerp van gesprek is het niveau van de protesten die plaatsvonden tijdens de opening van het Nationale Holocaust-museum afgelopen zondag. Ellian benadrukt dat deze gebeurtenis één van de redenen is waarom de joodse gemeenschap zich niet meer veilig voelt in Nederland.

#138 - OP Z'N KOP! Met advocaat en politcus Ulysse Ellian (VVD) - Op z’n Kop!

Kennis over Holocaust is niet facultatief

Als Kamerlid is Ellian betrokken bij het waarborgen van de veiligheid van de joodse gemeenschap en hij staat op tegen antisemitisme, wat volgens hem onmiskenbaar aanwezig is. De protesten waren tijdens de opening van het museum ter nagedachtenis van de Holocaust, een gebeurtenis die heeft geleid tot de systematische vervolging van 6 miljoen joden. "Stel je voor dat je nu joods bent in Nederland, dan denk je toch: ze kunnen mij niet veilig houden?"

Kennis over de Holocaust is niet facultatief. "Er groeien hier hele generaties op en er komen allerlei mensen toe naar dit land, die niet eens meer weten wat er gebeurd is. Dat is wel een serieus probleem," benadrukt Ellian. Het is dan volgens hem ook een dure en morele plicht om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat mensen begrijpen wat er is gebeurd. "Er zijn radicale moslims die nooit zullen toestaan dat er een joodse gemeenschap is."

Is Nederland wel veilig?

Ellian geeft aan dat antisemitisme helaas ook in andere landen voorkomt. Hoe zorg je er dan voor dat die gemeenschap zich in Europa weer veilig voelt? "Dat is niet eenvoudig. Dat vraagt denk ik ook echt de realisatie dat deze gemeenschap onevenredig hard getroffen wordt door haat. Als je kijkt hoe die joodse scholen beveiligd zijn, dat zou toch niet nodig hoeven zijn?" Ellian merkt op dat er veel mensen uit de joodse gemeenschap twijfelen of Nederland nog wel een veilige plek voor hen is in de toekomst.

Volgens Marianne gaat het echter niet alleen om het veilig houden van de joodse gemeenschap. "Het zijn sentimenten tegen de vrijheid die wij in Nederland gewend zijn. En er zijn gewoon te grote groepen Nederlanders inmiddels die die vrijheid wel een tandje minder zouden willen." Marianne geeft ook aan dat het recht van demonstreren een verworvenheid is dat we in Nederland hebben. "Dus waar ik heel bang voor ben is dat dit ook misbruikt gaat worden om het demonstratierecht in te perken."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie