Podcast

The only queer in the village: 'Ik adem nog, ik draag nog steeds nagellak en glitters'

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. The only queer in the village: 'Ik adem nog, ik draag nog steeds nagellak en glitters'

Hoe is het om als Turks-Koerdische queer jongen op te groeien in Bergen op Zoom? Alicante-redacteur Berdan Kaplan kan je hier alles over vertellen en het is niet allemaal rooskleurig. Zo kon hij zich vaak niet herkennen in de mensen om zich heen op het gebied van seksualiteit, huidskleur en culturele achtergrond. Oftewel hij voelde zich 'The only queer in the village'.

#4 - Dus je bent the only queer in the village: 'Ik adem nog, ik draag nog steeds nagellak en glitters' (S02) - Alledaagse Vragen

Representatie

Spuiten en Slikken-presentator Jamaal Hussein kan het verhaal van Kaplan beamen. Hussein groeide op in Beveland, een schiereiland binnen de provincie Zeeland. Hier voelde hij zich niet altijd geaccepteerd en kon hij zichzelf niet herkennen in zijn omgeving. "Bij ons in het dorp waren er geen homo's en op tv zag ik deze mensen niet. Dus ik had vrij weinig kennis van wat homo-zijn nu precies inhield", aldus Jamaal.

Terug in de tijd

De tijd op de basisschool was voor zowel Berdan als Jamaal niet altijd even aangenaam. "Ik heb niet het gevoel gehad dat de basisschool voor mij een veilige omgeving was om uit de kast te komen", vertelt Jamaal. Hij kreeg het gevoel dat als hij uit de kast zou komen het een grote schande zou zijn en hij er niet meer bij zou horen. Ook voor Berdan was deze tijd niet gemakkelijk. Gelukkig had hij een juf waarbij hij zichzelf kon zijn.

Maar hoe maak je de omgeving van een kind LHBTIQ+-vriendelijk? "Ik probeer zoveel mogelijk de kinderen te respecteren zoals ze zijn. Daarnaast is het belangrijk om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren waar iedereen zich prettig en geaccepteerd voelt", aldus de leerkracht van Kaplan.

Voorlichting

Volgens zowel Jamaal Hussein als Berdan Kaplan zouden kinderen al eerder voorlichting moeten krijgen over de LHBTIQ+ gemeenschap. "Ik heb als kind nooit voorlichting gehad op mijn school. Bij ons in de provincie zijn er nog steeds scholen waar wordt gezegd: je mag homo zijn, maar je mag het niet praktiseren. Die scholen zijn nog erg achtergesteld op het gebied van de LHBTIQ+ gemeenschap. Het zou fijn zijn als ze dat na al die jaren eens zouden veranderen", vertelt Hussein.

Opgroeien in Brabant

Voor een kleine sfeerimpressie van het queer leven in de provincie is Berdan op bezoek geweest bij Brendan. Brendan is als queer jongen opgegroeid in Brabant en heeft daar hét queer collectief van Eindhoven mede opgericht: de Day Day Gay.

Daarnaast is hij als docent een grote inspiratie voor kinderen die zich anders voelen om welke manier dan ook. "Als er kinderen naar mij toe komen met issues, dan ben ik degene die kan zeggen: mij is het gelukt. Ik ben een gezonde blije vent van 30, ik adem nog, ik draag nog steeds nagellak en glitters dus als ik het kan dan kan jij het ook", vertelt Brendan.

Achterliggende reden

Alicante-redacteur Berdan Kaplan wilde deze aflevering maken omdat hij zich nu realiseert dat hij tijdens zijn jeugd zichzelf niet kon herkennen in anderen mensen die in de provincie woonden. "Met deze podcast-aflevering wil ik steun bieden aan queer-personen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden of zich hebben bevonden. Maar mijn hoofddoel is om iedereen die zal luisteren te inspireren", zegt Kaplan.

De Alicante-podcast is te beluisteren op de website van NPO Radio1 of in podcast-apps zoals Spotify of Google Podcast.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie