Binnenland
BNNVARA

Mounir werd uit huis gezet omdat hij homo is: 'Dit komt aan de lopende band voor'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mounir werd uit huis gezet omdat hij homo is: 'Dit komt aan de lopende band voor'

Mounir werd uit huis gezet omdat hij homo is. Helaas is hij niet de enige wie dit overkwam: "Dit komt aan de lopende band voor", zegt Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Nadat de deur achter hem dicht werd geslagen, volgde een kil berichtje van zijn vader dat hij een week had om zich uit te schrijven. Mounir deelde het bericht op Instagram en dat maakte veel los. Gelukkig zit hij nu op een veilige plek, vertelt Oosenbrug in De Nieuws BV. "Dat is voor ons het allerbelangrijkste. Hij is overdonderd door alle positieve reacties, dat geeft hem ook steun. Wat hem overkomt, is heel heftig. Hij is op zoek naar rust nu."

De stap om zo'n verhaal te delen is groot, moeilijk en zwaar. Voor de steun die Mounir nu krijgt, zijn hij en Oosenbrug dankbaar. Het delen van dit bericht op Instagram opent misschien voor andere jongeren deuren om ook met hun verhaal naar buiten te stappen, denkt Abdel. "Ik vind het supergoed en heel dapper dat hij alles bij elkaar heeft geraapt om dit te delen op Instagram. Ik kan alleen maar trots op zo iemand zijn."

Trots en herkenbaarheid

"Ik denk als jongeren dit lezen, dat ze zich er wel in herkennen en dat ze echt wel voor zichzelf gaan opstaan en er kracht uithalen om door te gaan", zegt Abdel. Zelf kwam Abdel uit de kast op zijn 13e, wat ook niet ging zonder slag of stoot. Zijn familie accepteert het namelijk niet dat Abdel op jongens valt.

Eerder dit jaar, in mei, vertelde Abdel zijn verhaal in De Nieuws BV. Toen deed hij dat anoniem, nu wilde hij wel in beeld. "Ik kreeg er veel positieve reacties over en ik sta er nog sterker door in m'n schoenen en ben ook echt trots op mijzelf."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coming-out in orthodoxe cultuur

"Vooral in onze cultuur is het belangrijk dat mensen die uit de kast zijn, daar openlijk in zijn en dat mensen het zien", zegt Abdel. In meer orthodoxe geloven is nog veel onbegrip tegenover de LHBTI+ gemeenschap, "omdat het volgens het geloof niet zou mogen. Hoe arrogant is het eigenlijk als jij zegt dat je beter weet dan de Schepper, wie je op aarde zet? Dit is wie wij zijn. Dus als je dan toch gelooft in een schepper, dan ben jij zo geschapen. Dus wie is dan een mens om te zeggen dat jij er niet mag zijn?"

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die ook vanuit het geloof willen laten zien dat iedereen er mag zijn en mag liefhebben wie die wil. Zo komen er volgens Oosenbrug ook steeds meer mensen tot inkeer. "En het is niet alleen tolerantie, nee, acceptatie. Want er zijn ook een heleboel mensen met een gelovige achtergrond die graag naar hun eigen kerk willen blijven gaan. Voor ouders is het misschien ook goed om in de kerk zelf te horen dat hun kind er mag zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'We pikken het niet meer'

Helaas worden ook negatieve reacties onder het bericht van Mounir geplaatst. "Alles wat nu op Instagram wordt gezegd, is ook al in het echt tegen hem gezegd. Niet alleen tegen hem: dit wordt gewoon dagelijks tegen jongeren gezegd die onder de LHBTI-familie horen. Je wordt uitgescholden, je wordt bespuugd, je wordt geslagen: dit is wat jou in je echte leven overkomt. Ik vind het juist krachtig op het moment dat je zegt, en nu sta ik op, nu spreek ik me uit", zegt Oosenbrug.

Kortom, Mounir stelt zich kwetsbaar op door dit bericht te delen en het is ongelofelijk krachtig. "Het laat ook zien: we pikken het niet meer. We pikken niet meer het geweld tegen ons", zegt Oosenbrug. "We pikken het niet meer dat we op straat worden gezet om wie wij zijn. We zijn wie we zijn, we mogen er zijn en we gaan niet meer weg. Dus accepteer het nu maar gewoon, en omarm ons met liefde. En, als je dat niet kunt: hou gewoon je mond dicht."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie