Binnenland
AVROTROS

Sipke Jan Bousema blij met 'regenboogprovincie' Friesland: 'Regenboogvlag is symbool voor een veilige plek'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Sipke Jan Bousema blij met 'regenboogprovincie' Friesland: 'Regenboogvlag is symbool voor een veilige plek'

Als laatste provincie in Nederland is ook Friesland een zogenoemde regenboogprovincie. Dat houdt in dat voortaan op Coming Out Day, de internationale dag voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap, de regenboogvlag wordt gehesen. Voor presentator Sipke Jan Bousema een belangrijke stap in een lange strijd.

Voor Bousema staat de regenboogvlag symbool voor verbinding en hoop voor een hele regenboogcommunity. Die bestaat niet alleen uit mensen uit de LHBTI- gemeenschap, maar ook de mensen om hen heen; ouders, vrienden, familie. De moeder van Bousema stak altijd de vlag uit al om te laten zien dat ze hem steunde.

Zichtbaar symbool

In 2016 werd in Friesland een motie weggestemd om regenboogprovincie te worden. Een apart symbool zou niet nodig zijn. Bousema vindt dat juist wél nodig. "Als je als LHBTI’er ergens de regenboogvlag ziet dan weet je dat je daar kunt zijn wie je wilt zijn. De vlag is een zichtbaar symbool voor een veilige plek. Dat is heel belangrijk, zeker ook voor jongeren die uit de kast willen komen."

Tijdens zijn deelname aan het programma First Dates deed Bousema nog een emotionele oproep aan de provincie Friesland om te staan voor de LHBTI’ers. De oproep maakte veel los. Samen met het COC en een aantal politieke partijen heeft Bousema zich er hard voor gemaakt dat ook Friesland regenboogprovincie wordt, met de vlag als symbool, maar ook met het inzetten van beleid.

Motie aangenomen

Gisteren werd hierover de motie ingebracht in de Friese provinciale staten. Deze werd met grote meerderheid aangenomen. Bousema vierde dat met champagne in zijn eigen dorp, waar de regenboogvlag al wapperde aan de kerktoren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie