Cultuur & Media
BNNVARA

Thorn Roos de Vries speelt eerste non-binaire karakter in Nederlandse serie

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Thorn Roos de Vries speelt eerste non-binaire karakter in Nederlandse serie

Voor het eerst heeft een Nederlandse serie een non-binair karakter, gespeeld door een non-binaire acteur. Thorn Roos de Vries zal in Spangas: de Campus de rol van Lesley vertolken: "Het lijkt me zo vet als kinderen straks denken bij zichzelf 'oh, ik ben gewoon zoals Lesley'."

Thorn Roos de Vries is activist, maker van de podcast Couplegoals, dragking, en mag nu ook acteur toevoegen aan dat mooie rijtje. Toen Spangas: de Campus op zoek ging naar een non-binair persoon om een rol in de nieuwe serie te vervullen, werd Thorn daar in getagt en dacht toen: ik grijp deze kans. "Ik zeg altijd dat er meer representatie moet zijn, waarom ga ik niet gewoon zelf doen?"

Wat is 'non-binair'?

Een non-binair persoon identificeert zich niet als man of als vrouw, maar als ergens daartussen of misschien wel daarbuiten. De Vries: "Het is een parapluterm, dus het gaat om allemaal verschillende mensen die als overeenkomst hebben dat ze zich niet identificeren als man of als vrouw."

Dat bekent ook dat non-binaire personen bijvoorbeeld geen 'hij' en 'zij' gebruiken, maar 'die' en 'hen'. Bijvoorbeeld: waar is Thorn? 'Die zit aan tafel' of 'misschien kun je even een vraag aan hen stellen'. Maar ook in de aanspreekvormen zitten verschillen en de beste manier om te weten welke de non-binaire persoon het liefst gebruikt is heel simpel: je hoeft het alleen te vragen.

Geen coming-out verhaal

In Spangas: de Campus speelt Thorn de rol van Lesley. "Wat ik heel leuk vind, is dat Lesley gewoon non-binair is. Dus het is verder niet onderdeel van diens verhaallijn, het is er gewoon", legt Thorn uit. "Het is niet een struggle, het is niet een coming-out verhaal, het is niet zielig of vervelend, het is er gewoon. En daarnaast is Lesley ook gewoon een heel leuk mens."

Dat maakt het anders dan andere series, waar het zijn van een LHBTI+ karakter bepalend is voor de verhaallijn. Dan draait het bijvoorbeeld compleet om iemands coming-out. "Dat zie je heel vaak", beaamt Thorn. "En wat je dan ziet, als dat uitgespeeld is en dat personage is bijvoorbeeld uit de kast gekomen, dan is het ook klaar en wordt het personage bijvoorbeeld uit de serie geschreven."

"Dat geeft het idee dat als iets niet normatief is, dat het altijd een probleem is. Terwijl, los van non-binair ben ik ook heel veel andere dingen. Het mag er ook gewoon zijn en het hoeft niet allemaal uitgelegd te worden."

Rolmodel

Inmiddels is Thorn 25. Toen die 21 was kwam die erachter dat die non-binair was. Vrij laat vindt die zelf, "maar dat komt omdat ik het woord nog nooit gehoord had", zegt Thorn. "Ik heb mijn hele leven al geweten dat ik geen meisje ben, maar dacht als ik geen meisje ben, dan moet ik wel een jongen zijn. Want zo werkt het. Maar heb daar altijd tegenaan gelopen dus er viel een enorme last van mijn schouders toen ik deze term tegenkwam."

Voor Thorn was er dus toen die 11 was en Spangas keek, geen rolmodel. Hoe was dat geweest als die er wel was? "Dat had super veel betekend voor mij", antwoordt Thorn. "Ik heb altijd gedacht er is niemand zoals ik, ik ben vet anders. Nu lijkt het me zo vet als kinderen denken bij zichzelf 'oh, ik ben gewoon zoals Lesley'. Of dat de een tegen de ander zegt dat die non-binair is en dat het niet uitgelegd hoeft te worden."

Voor het eerst een non-binair karakter in een Nederlandse tv-serie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie