Podcast
EO

'Lever soms wat vrijheid in, want het levert heel veel op', zegt Tim Hofman

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lever soms wat vrijheid in, want het levert heel veel op', zegt Tim Hofman

Angst zit de maatschappij in de weg, zegt presentator Tim Hofman. We zijn bang om vrijheid in te leveren, terwijl een klein beetje vrijheid inleveren anderen juist heel veel vrijer zou kunnen maken, vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast. "Je moet een kosten-batenplaatje maken."

#198 - Angst, idealisme en nihilisme met Tim Hofman en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Hofman ziet zichzelf als iemand die veel geluk heeft in de maatschappij: hij is bekend, mensen luisteren naar hem en hij is ook nog eens wit en groeide op bij relatief rijke ouders in een Vinexwijk. Die voordelen creëren verantwoordelijkheid, vindt hij: "Het kost mij eigenlijk niet zo heel veel om wat gedrag aan te passen om iemand anders vrijheid te verschaffen. Wat kost het mij als man om seksistische denkpatronen aan te passen? Heel weinig, maar alle vrouwen om mij heen zouden veiliger zijn", schetst hij.

Dit kun je ook doen met racisme, stelt hij. "Als ik racistische denkbeelden aanpas, kost me dat heel weinig, maar dan zorg ik er in ieder geval voor dat mensen in mijn omgeving niet gediscrimineerd worden. Uit onderzoek blijkt dat mensen getraumatiseerd raken van discriminatie en ik raak niet getraumatiseerd van wat zelfreflectie."

Vrijheden inperken kan best

Hofman merkt dat mensen 'vrijheden inleveren' een heel eng idee vinden. "Maar in het verkeer doen we niet anders! We hebben ooit bedacht dat als er een rood lampje is, dat je stopt met bewegen. Dat levert heel veel op: een veel veiligere verkeerssituatie voor heel veel mensen, waar minder mensen gewond raken en doodgaan."

Veel mensen willen niet dat zaken veranderen, merkt Hofman. Dat komt omdat ze bang zijn voor de gevolgen, maar die zijn vaak ingebeeld. In plaats van een negatief beeld, moeten we er echter ook een positief beeld tegenover zetten. "Ik haal graag de Vlaamse psychiater Damiaan Denys aan. Die zegt: Angst bestaat alleen maar dankzij fantasie. Zonder verbeelding is er geen angst."

Tim Hofman was onlangs ook te gast bij Kunststof - Kunststof

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie