Podcast

Podcast De Dag: 'Twintig jaar te lang in Afghanistan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Twintig jaar te lang in Afghanistan'

Volgens journalist en Afghanistan-kenner Bette Dam volgde Nederland een Amerikaans narratief dat na de aanslagen in New York emotioneel gedreven was. "De vijand waartegen gevochten werd, bestond niet."

#868 - 'Twintig jaar te lang in Afghanistan' - De Dag

Deze week komt er na twintig jaar een einde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot de NAVO troepen naar Afghanistan te sturen om Amerika te helpen in de 'war on terror' en te voorkomen dat het land een vrijhaven zou worden voor internationaal terrorisme. De militaire aanwezigheid in Afghanistan kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven.

"We hadden niet moeten gaan," zegt journalist en Afghanistan-kenner Bette Dam in podcast De Dag. Ze reisde als journalist eerst 'embedded' met Defensie naar Afghanistan, maar besloot al snel dat ze zelfstandig het land in moest trekken om verslag te doen. Daar stuitte ze op een heel ander beeld van Afghanistan en de vermeende vijand waartegen gevochten werd dan dat ze terugzag in Westerse berichtgeving. Zelfs nu nog wordt niet het hele verhaal verteld, zegt ze, en dat is kwalijk omdat we op die manier ook in de toekomst mogelijk oorlogen in worden getrokken die we niet zouden moeten voeren.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie