Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wat is die geur na een zomerse regenbui?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wat is die geur na een zomerse regenbui?

In Nederland zijn er een aantal uitzonderlijk warme dagen geweest met temperaturen ruim boven de dertig graden. Als we de weerberichten mogen geloven zal het zomerse weer vandaag ruimte maken voor forse regenbuien. Na een periode van droogte gaan deze regenbuien gepaard met één bepaalde geur. Maar wat is die geur na een zomerse regenbui? De podcast Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#13 - Wat is die geur na een zomerse regenbui? (S04) - Alledaagse Vragen

Petrichor

De geur die men ruikt na een zomerse regenbui wordt ‘petrichor’ genoemd. ‘Het woord verwijst naast ‘Petra’ dat steen betekend in het Grieks en ‘Ichor’ staat voor het bloed van de goden’, vertelt weervrouw Helga van Leur. De geur ontstaat na een droge periode waardoor de samenstelling van de grond veranderd. De grond droogt uit en bacteriën kapselen zich in de bodem. Wanneer het dan gaat regenen komen er kleine luchtbelletjes vanuit de grond omhoog. In die luchtbelletjes zitten bacteriën die openbarsten en in de lucht terecht komen. Hierdoor ontstaat er een bepaalde geur en dat noemen we petrichor.

Blaasjesregen

Niet alleen petrichor gaat gepaard met een droge periode en regen, zo ontstaan er ook zogenoemde blaasjes op het water. Dit wordt ook wel blaasjesregen genoemd. Hoe dit ontstaat? De stofjes die de geur van petrichor veroorzaken komen niet alleen in de lucht terecht maar belanden ook op het water. Als een regendruppel valt, dan spat het water aan de zijkant een beetje op, maar door de stofjes (waar onder andere bacteriën en oliën in zitten) kan de druppel zich sluiten. Hierdoor ontstaat vervolgens een soort zeepbel.

Namaakgeur

Veel mensen ervaren de geur van petrichor als aangenaam Dit komt omdat mensen de geur zouden koppelen aan de herinneringen van regen na een droge periode, een prettige herinnering. Mocht je zin hebben om deze geur te ruiken, maar is er geen regen op komst? Dan kun je de geur zelf namaken. Gooi een emmer water over de stenen in je tuin. Je ruikt dan subtiel de geur van petrichor.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie