Podcast

Podcast De Dag: het spook van de bankencrisis is terug

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het spook van de bankencrisis is terug

Verschillende banken dreigden de afgelopen week om te vallen. Gevreesd wordt dat het de eerste dominostenen zijn in een langere reeks en de gedachten keren algauw terug naar de crisis van 2008.

#1309 - Het spook van de bankencrisis is terug - De Dag

De financiële markten sluiten een buitengewoon onrustige week af, waarin meer dan eens het woord 'bankencrisis' viel. Nadat vorige week vrijdag de Amerikaanse Sillicon Valley Bank omviel, kwam deze week de Zwitserse systeembank Credit Suisse zwaar in de problemen en werden ook de koersen van andere banken mee naar beneden getrokken. Vandaag is het nieuws dat de Amerikaanse First Republic Bank met 30 miljard euro noodsteun overeind wordt gehouden. De vraag is: welke dominostenen volgen er?

In podcast De Dag zet econoom Charan van Krevel van de Radboud Universiteit op een rij wat er aan de hand is en wat de risico's zijn op een nieuwe bankencrisis. Er is veel geleerd van de crisis van 2008, zegt hij, maar met name in Amerika zie je ook dat er aan middelgrote banken in de loop van de tijd minder eisen zijn gesteld en dat een deel van die banken nu in de problemen komt. Maatregelen worden door de autoriteiten en centrale banken kordaat en ruimhartig genomen, maar is het genoeg?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie