Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Wie betaalt de wederopbouw van Oekraïne?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wie betaalt de wederopbouw van Oekraïne?

De oorlog in Oekraïne duurt al een hele tijd voort. In deze maanden zijn er veel gebouwen en infrastructuur verwoest. Wanneer de oorlog voorbij is moet dit allemaal opgebouwd worden. Maar wie betaalt de kosten voor de wederopbouw in Oekraïne? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#100 - Wie betaalt de wederopbouw van Oekraïne? (S04) - Alledaagse Vragen

De schade van de oorlog in Oekraïne wordt door de Wereldbank geschat op 350 miljard. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen, was als econoom in de jaren ’90 betrokken bij de wederopbouw van Bosnië. Hij vertelt over het herstel van Oekraïne: "De Wereldbank is bezig met het in kaart brengen wat er moet gebeuren voor de wederopbouw. Daarnaast maken ze een inschatting hoeveel geld er nodig is. Hierbij vragen ze zich af: wat kan Oekraïne zelf doen en waar is meer hulp bij nodig?"

"De volgende stap is dat er een donorconferentie komt onder leiding van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daar komen alle landen bijeen die in principe bereid zijn om mee te betalen aan de wederopbouw in de vorm van leningen en giften. Dit zal voor Oekraïne aankomen op Europa en de Verenigde Staten."

Plan van aanpak

Om te bepalen hoeveel geld er nodig is wordt er onderzoek gedaan naar de toegebrachte schade. "Op grond daarvan wordt een herstelprogramma opgemaakt. Dat was altijd een taak van de Wereldbank en daar komt het IMF bij. In Oekraïne is het op dit moment heel erg ontregeld. Zo heeft de macro-economie ook steun nodig."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie