Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wat is een 'partnerstad'?

foto: eigen gebruik
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wat is een 'partnerstad'?

Amsterdam heeft een zogenaamde ‘stedenband’ met onder andere Berlijn en New York, maar wat betekent dat nou eigenlijk? In de nieuwste aflevering van Alledaagse Vragen het antwoord.

#24 - Wat is een partnerstad?! (S04) - Alledaagse Vragen

Partnerstad heet ook wel een stedenband

Amsterdam heeft een stedenband met the big apple, oftewel New York. Maar wat betekent dat? "Het is eigenlijk een partnerschap tussen een Nederlandse gemeente en een stad in een ander land, tussen alle gemeenten wereldwijd", aldus Jessie Post van VNG International. Een soort vriendschap tussen gemeenten dus. Maar wat schieten we daarmee op? "Het heeft vaak als doel om kennis te delen of informatie uit te wisselen."

Hoe worden steden partners?

Interessant, maar hoe komt Amsterdam dan aan New York? "Het is meestal ontstaan uit iets gemeenschappelijks. Een historische link bijvoorbeeld of eenzelfde naam. De gemeente Soest heeft bijvoorbeeld een band met een gemeente Soest in Duitsland. Soms ook omdat bepaalde actieve inwoners een relatie in het buitenland onderhouden en zeggen dit gemeentelijk te moeten oppakken."

De ontstaan van de 'stedenband'

Stedenbanden zijn een product van de Tweede Wereldoorlog. De eersten ontstonden aan het einde hiervan. "Met als doel: geen nieuwe conflicten meer, samenwerking en meer wederzijds begrip tussen steden uit verschillende landen. Ook symbolisch tussen Franse en Duitse steden." Maar ook nu zijn er nog vragen naar nieuwe stedenbanden. "Er zijn nu best wel veel vragen van Oekraïense steden naar partnerschappen met West-Europese gemeenten. Ook Nederlandse steden willen graag wat doen."

Een stedenband kan ook onder druk komen te staan

Zo zijn er ook Nederlandse gemeenten met stedenbanden met controversiële plekken. "Bijvoorbeeld Russische steden", aldus Alledaagse Vragen-verslaggever Merel Wielaert. "Daar is best wat kritiek op geweest." Dat geldt ook voor banden van gemeenten met steden in China. "Zeker bij oorlogssituaties en mensenrechtenschendingen ontstaan er wel vaak vragen en dilemma’s rondom de stedenbanden." Dan zijn er twee uitkomsten mogelijk: "Ofwel de gemeente zegt: 'we kunnen in deze tijd de relatie niet meer overeind houden'. We zien ook dat gemeenten de weg juist openhouden voor dialoog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie