Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Wat doen vakbonden nou écht voor de werknemers?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wat doen vakbonden nou écht voor de werknemers?

De afgelopen tijd vonden er moeizame onderhandelingen plaats tussen de NS en vakbond FNV. Desalniettemin bereikte beide partijen afgelopen zondag een doorbraak over de cao van NS-medewerkers. Wanneer je in het nieuws iets over stakingen hoort, zijn er vaak ook vakbonden bij betrokken. Maar wat doen deze nou écht voor de werknemers? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#53 - Wat doet een vakbond nou écht voor je? (S04) - Alledaagse Vragen

"Vakbondswerk bestaat uit twee gedeelten: het individuele- en het collectieve onderdeel. Wanneer je problemen hebt op je werk, kan je worden bijgestaan door het individuele onderdeel van een vakbond. Een voorbeeld hiervan is het gratis gebruik kunnen maken van een advocaat," legt Yasmin Ait Abderrahman uit. Als voorzitter van FNV Young & United zet zij zich in om de sociale en financiële positie van jongeren te verbeteren.

"Daarnaast zorgen alle leden van de vakbond voor een belangrijke groepsvorming in het collectieve onderdeel. Met een grotere groep kan je meer bereiken dan wanneer je alleen gaat onderhandelen met je werkgever," vervolgt ze. "Een vakbond onderhandelt, namens de werknemers met de werkgever over salarissen, balans tussen werk en privé en arbeidsvoorwaarden."

De hulp van een vakbond

Iedereen in Nederland heeft stakingsrecht, maar wanneer je gaat staken kan het lid zijn van een vakbond je helpen op verschillende manieren. De voorzitter van FNV Young & United benoemt deze voordelen: "Wanneer er veel werknemers verbonden zijn aan een vakbond, kunnen de vakbonden meer druk uitoefenen op de werkgever. Een ander voordeel is dat je, als lid van een vakbond, wordt doorbetaald tijdens de stakingen. Wanneer je als individu gaat staken, dan krijg je geen loon."

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie