Podcast

'We moeten constant blijven schommelen tussen atheïsme en geloof'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten constant blijven schommelen tussen atheïsme en geloof'

[EO] Van christenen of moslims horen we wel eens dat ze van hun geloof vallen, maar afvallige atheïsten bestaan ook. Tenminste, zo noemt de Vlaamse godsdienstfilosoof Dennis Vanden Auweele zich. Hij was ooit een gepassioneerd atheïst, maar pleit tegenwoordig voor een herwaardering van religie. Hij was te gast in De Ongelooflijke Podcast.

#49 - 'De afvallige atheïst' met Dennis Vanden Auweele en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Volgens Vanden Auweele is het een groot probleem dat we onze geloofsgemeenschappen verliezen. Dit leidt tot bijvoorbeeld eenzaamheid, met alle gevolgen van dien. "Mensen hunkeren naar een bepaalde waarde die ze zouden willen hebben", vertelt de filosoof. Dit is een van dé kenmerken van religieuze gemeenschappen, stelt hij: een mens heeft waarde, los van zijn of haar positie of prestaties.

Een herwaardering van religie zou een medicijn kunnen zijn tegen de rat race waarin de Westerse mens verzeild is geraakt. "Alleen ratten kunnen een rat race winnen", vindt hij.

Snelst groeiende ideologie

Atheïsme is de snelst gegroeide ideologie uit de wereldgeschiedenis, vertelt de godsdienstfilosoof, die hier onderzoek naar doet. "Vanaf de vroege negentiende eeuw krijg je een groeiend aantal mensen dat zichzelf atheïst noemt, over heel Europa. In een kleine 200 jaar is die trend gegroeid tot zestien procent van de wereldbevolking vandaag. Er is geen enkele godsdienst ooit zo snel verspreid", vertelt hij.

Voor gelovigen is atheïsme ook leerzaam, vindt Vanden Auweele. Hij vindt dat gelovigen moeten blijven twijfelen. "In extremen vindt je zelden de waarheid", vindt hij. "Je kunt zo overtuigd zijn van je geloof dat het slechte proporties kan aannemen, maar je kunt ook zo vaststaan in je twijfel dat je tot walging kan worden gebracht." Om niet gek te worden, is het handig om soms maar vrede te hebben met sommige zaken, denkt hij.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie