Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen- Hoe stook je het meest efficiënt?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen- Hoe stook je het meest efficiënt?

Maandag was er een forse daling van de gasprijs; tot het laagste niveau in meer dan drie maanden. Toch blijft de prijs van het gas op en neer schieten. De redactie van Alledaagse Vragen heeft uitgezocht hoe je het meest efficiënt kan stoken.

#84 - Hoe stook je het efficiëntst? (S04) - Alledaagse Vragen

Met een paar kleine aanpassingen ben je al goedkoper uit met je energiekosten. Marlon Mintjes is adviseur bij Milieu Centraal en geeft in de volgende stappen aan welke besparingen je kan maken: "Stook alleen in de ruimte waar je bent. Zorg ervoor dat alle deuren dicht zitten zodat er geen tocht tussen de kieren komt te zitten. Daarnaast kan je de thermostaat een graad omlaag zetten."

Een temperatuur van 17 graden kan prima in huis, al zal het in het begin even wennen zijn. Uit onderzoek blijkt dat je na tien dagen aan deze temperatuur bent gewend. Deze maatregel is niet alleen een voorbeeld voor je energierekening, je verbrandt ook nog bruin vet: een win-winsituatie.

370 euro besparen

"Als je de verwarming op 15 graden zet wanneer je naar bed gaat, kan je veel geld besparen," vertelt Mintjes. "Doe je dat een uurtje voordat je naar bed gaat dan bespaar je nog eens extra, namelijk 75 euro per jaar. Het is niet meteen koud in je huis, want na het uitzetten blijft de verwarming nog even warm. Zet je hem altijd op 15 graden dan bespaar je 370 euro per jaar, met de huidige gasprijzen."

Luchtwegen

Toch raadt Mintjes aan om niet door te slaan in het besparen: "We adviseren altijd om de temperatuur van je huis op 12 tot 15 graden te zetten. Anders krijg je schimmelvorming in je huis en vochtproblemen. Dat is echt slecht voor je gezondheid. Zeker voor mensen die al luchtwegproblemen hebben. Je krijgt sneller hoofdpijn en last van je luchtwegen."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie