Podcast

Podcast De Dag: Meta - een megaprobleem voor Zeewolde

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Meta - een megaprobleem voor Zeewolde

De gemeenteraad van Zeewolde beslist vanavond over de komst van een gigantisch en energieslurpend datacenter in Zeewolde. Er is een nationale discussie over ontstaan, omdat de gevolgen voor de energietransitie mogelijk groot zijn.

#992 - Meta: een megaprobleem voor Zeewolde

De gemeenteraad van Zeewolde neemt vanavond een besluit over de komst van het grootste datacentrum van Nederland. Meta, het moederbedrijf van Facebook, wil een centrum bouwen van ruim anderhalf vierkante kilometer. De gemeenteraad is verdeeld over de plannen en inmiddels is het ook een nationale discussie geworden, want de bouw van het energieslurpende centrum zou gevolgen hebben voor de energietransitie in heel Nederland.

Koen Peeters van Omroep Flevoland vertelt in podcast De Dag wat de plannen in de eerste plaats voor Zeewolde betekenen en welke spanningen het nationale debat dat is ontstaan veroorzaken in de gemeenteraad.

Klimaat- en energieredacteur van de NOS Heleen Ekker vertelt hoeveel energie dit soort hypercenters verbruiken én hoe het kan dat er door het rijk jarenlang voor de komst van dit soort datacenters is gelobbyd, maar er kennelijk niet goed is nagedacht over de gevolgen voor de energietransitie.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie