Podcast
KRO-NCRV

Tom in de TBS-kliniek: 'Bijzonder de relatie tussen patiënt en begeleider'

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom in de TBS-kliniek: 'Bijzonder de relatie tussen patiënt en begeleider'

Journalist Tom Veldhuijzen ging 'embedded' in TBS-kliniek De Rooyse Wissel, om uit te zoeken wat zich afspeelt achter de gesloten deuren van zo'n instelling. Zijn ervaringen zijn te horen in de podcast TBS. "Ik heb me nooit onveilig gevoeld, maar je bent wel altijd op je hoede."

"Als je binnenkomt moet je eerst een aantal deuren door, naar het centrale plein waar iedereen zit. Patiënten en medewerkers zitten door elkaar heen. Je ziet dus niet wie patiënt is en wie daar werkt."

Bij een toneelstuk dat werd opgevoerd door bewoners en medewerkers samen, had Veldhuijzen het ook tot twee keer toe mis. "Ik dacht dat een patiënt medewerker was en andersom."

Video niet beschikbaar

Mens achter patiënt

Over een TBS-behandeling bestaan veel vooroordelen. Dat het niets zou helpen bijvoorbeeld. "Er zijn mensen die niet terug zullen komen in de samenleving, daarvoor is TBS ook." Maar Veldhuijzen sprak ook met begeleiders over de ontwikkeling van patiënten.

Bijvoorbeeld bij Mathieu, die Veldhuijzen in de eerste aflevering spreekt. Hij is veroordeeld voor een dubbele moord en heeft 16 jaar gevangenis en TBS gekregen. "In de rechtbank heeft hij de officier vernederd, hij komt uit een crimineel milieu. Nu zie je hem heel veel stappen doorlopen om spijt te betuigen." Ook tijdens verlof, wanneer Mathieu langsgaat bij zijn gezin. "Er zit een mens achter zo'n patiënt."

Relatie begeleider en patiënt

Veldhuijzen heeft bewondering voor de begeleiders. "Het is immens zwaar. Je komt thuis en mensen zeggen 'die gasten moeten maar een kogel door hun kop', terwijl jij elke dag daar staat om zo iemand weer veilig de samenleving in te laten gaan."

"Het is heel bijzonder om die relatie tussen zo'n begeleider en patiënt te zien. Hoe persoonlijk dat is, terwijl je ook afstand moet houden. Dat is heel knap."

De podcast TBS is hier te beluisteren en via de reguliere podcastapps.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie