Podcast
NOS

Rutte officieel benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte officieel benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO

De NAVO-bondgenoten hebben Mark Rutte officieel benoemd als de volgende baas van de NAVO. De benoeming van Rutte was een formaliteit nadat zijn enige overgebleven rivaal voor de post, de Roemeense president Klaus Iohannis, vorige week aankondigde dat hij uit de race was gestapt. De ambassadeurs van de NAVO-landen maken de keuze voor Rutte nu dus definitief.

#1629 - Mark Rutte, NAVO-baas - De Dag

Vierde Nederlandse NAVO-baas

Daarmee wordt hij na Dirk Stikker, Joseph Luns en Jaap de Hoop Scheffer de vierde Nederlandse NAVO-baas. De Hoop Scheffer was van 2004 tot 2009 secretaris-generaal.

De termijn voor NAVO-topman is vier jaar, waarna een herbenoeming kan volgen. De termijn van Stoltenberg werd vier keer verlengd, waardoor hij tot 1 oktober in functie zal blijven. Daarna neemt Rutte het stokje over.

Weinig reden tot feest

Hoewel het een prestigieuze benoeming is, is er weinig reden tot feest. Want de organisatie die hij gaat leiden wordt op de proef gesteld: door een oorlog op Europees grondgebied, een mogelijk verder oprukkend Rusland en ook een mogelijk terugtrekkend Amerika. Podcast De Dag maakte hierover al een vijfdelige serie: Het Bondgenootschap - die ter gelegenheid van de benoeming van Rutte nogmaals gepubliceerd wordt.

Aflevering vijf is nu geüpdate en hergebruikt. De zoon van Dirk Stikker, Allerd Stikker (96) en Jaap de Hoop Scheffer vertellen over het leven van een NAVO-baas en wat Rutte kan verwachten. Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, schetst de complexiteit van de baan en waarom Nederland zo'n dikke vinger in de pap heeft bij de NAVO. Politiek verslaggever Wilco Boom zet, tot slot, uiteen wat Nederland aan een Nederlander aan de top van de NAVO heeft.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie