Podcast
NOS

Podcast De Dag: verslaafd aan muzieklijsten 

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: verslaafd aan muzieklijsten 

In de podcast een ode aan hitlijsten als de Top40, de Top100, de Top4000, de Top2000 enzovoorts. We doken in de archieven en vonden bijzonder materiaal.

#1476 - Verslaafd aan muzieklijsten  - De Dag

De muzieklijstjesmaand is aangebroken, met een tsunami aan Spotify-wrapped lijstjes op social media en binnenkort op de radio natuurlijk de Top2000, die dit jaar 25 jaar bestaat. De Top4000, de grootste hitlijst ooit, is ook jarig - en wel vandaag. Podcast De Dag dook voor de gelegenheid diep in de hitlijsten- en muziekarchieven en vond bijzonder materiaal.

Muziekjournalist Johan van Slooten luistert er met nostalgie naar. Hij is dé hitlijstenkenner van Nederland, werkte voor de Top40, schreef er meerdere boeken over, is initiatiefnemer van de vereniging van hitparade-enthousiasten en is vooral: lijstjesliefhebber. Op zijn twaalfde haalde hij zijn eerste papieren top40-lijst op bij de platenzaak en sindsdien houdt hij hit-feiten, lijstjes en records bij en is hij uitgegroeid tot een wandelende encyclopedie. Wat verklaart het succes van muzieklijstjes volgens hem, én valt er nog iets te leren van al die lijstjes-kennis?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: IJsbrand Terpstra

Ster advertentie
Ster advertentie