Podcast
NOS

Podcast De Dag: de balanceeract van Dilan Yesilgöz

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de balanceeract van Dilan Yesilgöz

Na een week gesprekken voeren, vroeg verkenner Ronald Plasterk om méér tijd. De formatie van een nieuw kabinet is vanaf de start al lastig.

#1473 - De balanceeract van Dilan Yesilgöz - De Dag

Terwijl de VVD onmisbaar lijkt bij de vorming van een nieuwe coalitie, liet partijleider Dilan Yesilgöz meteen al weten dat ze niet in een kabinet met PVV-leider Geert Wilders wil stappen. Ze wil wel een rechts kabinet gedoogsteun geven.

De VVD-leden zijn daarover erg verdeeld. Dat bleek tijdens online discussies afgelopen week en een openbare partij-bijeenkomst woensdagavond.

Politiek verslaggever Wilma Borgman volgde al die discussies. Ze volgt de VVD al ruim 20 jaar. Ze zag hoe de partij vaker diep verdeeld was, en hoe Mark Rutte dat oploste.

Ze zag afgelopen zomer hoe voorbeeldig de machtsoverdracht naar Yesilgöz verliep, en ziet NU hoe moeilijk de balanceer-act is die Yesilgoz nu aan het uitvoeren is.

Yesilgöz probeert zowel de linker- als de rechtervleugel van de partij erbij zien te houden, met de lastige keuzes die de VVD nu moet maken. Terwijl er na jaren een kans is om nu echt rechts beleid door te voeren.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie