Podcast

Waarom Arnon Grunberg zelfs met moordenaars en kampbeulen wil praten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Arnon Grunberg zelfs met moordenaars en kampbeulen wil praten

In tijden van cancel culture en boos weglopen, probeert schrijver Arnon Grunberg verbinding te zoeken met iedereen. Volgens hem zijn mensen niet zo verschillend: "Wat heel erg fundamentalistisch lijkt, is eigenlijk deels opportunistisch en ook omstandigheid. Van ver is het altijd anders dan als je inzoomt", vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast.

Luister: De Ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

"Ik denk dat je met heel veel mensen kunt praten", zegt Grunberg. "Ik zag onlangs een film over de directeuren van de Israëlische veiligheidsdienst en één daarvan zei: als ik één ding heb geleerd is dat je altijd met je vijanden moet praten. Je leert veel en je ziet dat hij niet de duivel is", zegt hij.

foto: EO

Arnon Grunberg met David Boogerd en Stefan Paas

Kampbeul

Grunberg denkt dat mensen vooral overeenkomsten hebben, in plaats van verschillen, omdat we allemaal dezelfde fundamentele behoeften hebben. "Als ik nu naar Kaboel ga en met iemand van de Taliban ga praten, dan wil die man ook liever niet lijden en graag eten. En hij heeft ook behoefte aan een tandarts die niet martelt…"

Zelfs met een kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog zou hij praten, zegt hij na even nadenken. "Omwille van onze eigen menselijkheid moeten we erkennen dat die mensen ook bij ons horen. Je kunt zeggen dat ze misschien wel de doodstraf verdienen, maar zelfs Adolf Eichmann is niet als onmens geboren", denkt hij.

Bijbel

Afgelopen week kwam de nieuwe Bijbelvertaling, NBV21 uit. Grunberg schreef er een essay over. Hij hoopt dat mensen de Bijbel blijven lezen, ondanks dat hij zichzelf niet als gelovig ziet. "Als je geen idee meer hebt wat daarin staat, kun je heel veel culturele referenties niet begrijpen. Dat vind ik echt verarming."

Ster advertentie
Ster advertentie