Podcast

'Nederlanders zien religie als achterhaald maar dat zien ze fout'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlanders zien religie als achterhaald maar dat zien ze fout'

Nederlanders hebben een te beperkt beeld van religie. Dat zegt Vaticaan-correspondent Andrea Vreede in De Ongelooflijke Podcast. Hoewel ze zelf niet gelovig is houdt ze zich al jarenlang bezig met de Paus, het Vaticaan en de belangrijke rol van het katholicisme in Italië. "Nederland is echt een uniek landje, als het om religie gaat, en niet de maat der dingen", zegt ze.

Luisteren: De Ongelooflijke Podcast met Andrea Vreede - De Ongelooflijke Podcast

"Er moet in Nederland meer begrip zijn dat heel veel mensen, hele volksstammen, hele continenten, spiritualiteit nodig hebben. Dat het voor veel mensen bij mens-zijn hoort", vindt Vreede. Mensen vinden religie iets van vroeger wat afgeschaft moet worden, maar ze zien dat fout, vindt Vreede. "We zijn een steeds religieuzere planeet aan het worden, daar hoef je niet in mee te gaan, maar als je het niet wilt zien, mis je een stuk wereld", zegt ze.

Ze merkt ook vaak dat mensen een beetje lacherig reageren op haar werk als Vaticaan-correspondent, terwijl het volgens haar belangrijk is. "Het is in ieder geval relevant voor 1,3 miljard mensen", vindt ze.

Halve Italiaan

Al 27 jaar woont Andrea Vreede in Italië, ze zegt inmiddels een halve Italiaan te zijn geworden. Ze is door de jaren heen anders tegen de waarde van religie aan gaan kijken. Ze stoorde zich vaak aan de dominantie van de kerk in Italië, met name toen ze abortus en het geregistreerd partnerschap wilde tegenhouden. "Het mag niet zo zijn dat een kerk mag bepalen hoe de wetgeving van een land eruit ziet", vindt ze. "Maar omdat op dat moment de katholieke stem heel belangrijk was, probeerden politieke partijen de bisschoppen aan hun kant te krijgen. Het eerste wat een lijsttrekker deed, was op zoek gaan bij de Paus."

Toch speelt de kerk een heel belangrijke, positieve rol in Italië, vertelt ze. Het brengt enorm veel saamhorigheid. |Heel veel mensen geeft het rust en steun", zegt ze, "ook nu met corona." De katholieke religie is wat de Italianen tot een gemeenschap maakt.

Franciscus

Sinds paus Franciscus is aangetreden, is het imago van de katholieke kerk bezig met een inhaalslag. De populaire Argentijn zorgt ervoor dat mensen op verjaardagsfeestjes weer durven te zeggen dat ze katholiek zijn, lacht Vreede. Hoe lang hij nog door gaat weet ze niet, maar hij is al wel flink op leeftijd (84). "Hij heeft vrij snel gezegd dat hij niet zo lang Paus zou blijven, maar je merkte op een gegeven moment dat hij het echt leuk is gaan vinden…"

Ster advertentie
Ster advertentie