Podcast

Tim Hofman: 'Eigenlijk houden we elkaar allemaal voor de gek, gelovig of niet'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Hofman: 'Eigenlijk houden we elkaar allemaal voor de gek, gelovig of niet'

BNNVARA-presentator Tim Hofman trok afgelopen jaar fel van leer tegen de uitzonderingspositie die kerken kregen om open te mogen blijven tijdens de pandemie en tegen de houding jegens LGBT-jongeren op christelijke scholen. Toch verschilt hij zelf niet zo erg van gelovigen, zegt hij zelf: "Het is gewoon een ander copingmechanisme om de dag mee door te komen", zegt hij in De Ongeloofelijke Podcast.

#61 - De zin en onzin van religie met Tim Hofman en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Hofman, bekend van programma’s als Over mijn lijk, Je zal het maar hebben en #BOOS, groeide deels op in de kerk. Zijn ouders in Vlaardingen namen hem mee naar een protestantse kerk. Het zijn warme herinneringen, vertelt hij in de podcast: "De dominee was een hele fijne man. Ik Googlede hem laatst, hij is gepensioneerd en helpt daklozen en drugsverslaafden op straat. Zo ken ik hem ook", aldus Hofman.

Later zag hij ook de schaduwkanten. De kerk kan ook een plek zijn waar mensen worden uitgesloten. Met name de positie van LGBT'ers trekt hij zich aan. Vorig jaar riep hij mensen op een mail naar ChristenUnie-minister Slob van Onderwijs te sturen nadat hij zei dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren. Waar dit vandaan komt is het willen opkomen voor iemand in een minderheidspositie tegen mensen met macht. "Ik kies altijd voor David en niet voor Goliath", zegt Hofman.

Nihilist

Ondanks zijn achtergrond in de kerk, raakte Hofman rond zijn elfde levensjaar zijn geloof kwijt. "Sommige mensen zeggen dat ze van hun geloof vielen, maar bij mij viel het geloof van mij af", vertelt hij. Hij noemt zichzelf geen atheïst, omdat hij in die term religie te centraal vindt staan. Hij spreekt liever van 'nihilisme': "Er is geen zingeving, maar als gevoelensmens probeer ik mezelf zoveel mogelijk fijne dingen te laten voelen."

Nihilisme en mensen helpen, zoals Hofman in zijn werk doet, is wel een opvallende combinatie. Hoe rijm dat met elkaar? Dat weet hij niet precies, geeft hij toe: "Als ik het beredeneer, slaat het nergens op." Daarnaast heeft hij een enorme makersdrang, vertelt hij.

Jezus

Hij gelooft dan wel niet in de goddelijkheid van Jezus, maar krijgt wel warme gevoelens bij hem, vertelt hij: "Ik vind het een mooi personage, een gezellige linkse man." Vorige week ging hij viral op Twitter met een desbetreffende uitspraak:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie