Podcast
NOS

Podcast De Dag: 75 jaar na WO2 worden nog vermiste soldaten geïdentificeerd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 75 jaar na WO2 worden nog vermiste soldaten geïdentificeerd

Operatie Market Garden begon 75 jaar geleden, maar nog steeds worden soldaten geïdentificeerd die tijdens de strijd om het leven kwamen. En dat dankzij mensen als Hans Timmerman, specialist bij Erfgoedcentrum Rozet.

Hij spoort anonieme soldaten op in historische archieven en geeft ze hun naam terug. "Niet iedere jonge man koos ervoor om militair te worden. Ik vind dat iedereen een naam op een graf verdient", zegt hij in De Dag.

{podcast audio="115423" caption="#417 - 75 jaar na WO2 worden nog vermiste soldaten geïdentificeerd" }

De militair die hem het meest is bij gebleven? De 48-jarige Duitser Alfred Steckhan. Timmerman ontdekte dat hij een vrouw en drie kinderen achterliet. "Zijn jongste dochter was nog in leven. Heel bijzonder om na zo lang te kunnen vertellen wat er met haar vader is gebeurd."

En we vragen aan historicus Robert Voskuil hoe het kan dat zoveel soldaten nog altijd worden vermist.

Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie