Podcast
NOS

Podcast De Dag: 25 jaar The Sopranos, 'de beste serie ooit gemaakt'

foto: HBOfoto: HBO
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 25 jaar The Sopranos, 'de beste serie ooit gemaakt'

HBO zag aanvankelijk niets in een maffiabaas die paniekaanvallen had en antidepressiva slikte, maar juist de diepte van het personage van Tony Soprano maakt de serie volgens kenners ook een kwarteeuw na de release nog een verhaal van nu.

#1501 - 25 jaar The Sopranos, 'de beste serie ooit gemaakt' - De Dag

Op zondagavond tien januari 1999, vandaag 25 jaar geleden, zag Amerika voor het eerst een grote man met een dikke sigaar van New York via tolweg The New Jersey Turnpike naar zijn huis in New Jersey rijden. De camera niet op hem gericht, maar op wat hij vanuit zijn raam ziet: van industrie, pakhuizen, verloederde winkels tot de meer groene suburbs en uiteindelijk zijn eigen riante villa. Pas daar ziet de kijker maffiabaas Tony Soprano helemaal in beeld. Zo'n intro, dat op zichzelf al een heel verhaal vertelt, was compleet nieuw in die tijd. En ook op veel andere manieren zou deze serie een revolutie in televisieland betekenen.

The Sopranos bestaat een kwarteeuw en in deze podcast vertelt journalist Anke Meijer hoe de schrijvers en acteurs het genre van de tv-serie tot een kunstvorm maakten en hoe ze grote invloed hebben gehad op grote series die daarna kwamen. Anke Meijer schrijft over tv-series en maakt er ook de podcast Skip Intro over, en benadruk ze, intro's skippen doet ze bijna nooit - en zeker niet in het geval van The Sopranos.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: IJsbrand Terpstra

Ster advertentie
Ster advertentie