Podcast

Ook in Europa verrijst een Trumpiaanse muur

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in Europa verrijst een Trumpiaanse muur

Op de grens tussen Griekenland en Turkije wordt een muur gebouwd om immigranten tegen te houden, langs de rivier de Evros. Correspondent Bram Vermeulen bezocht het gebied voor de documentaireserie Frontlinie op NPO2. Hij vertelde erover in de podcast Europa Draait Door: "Er wordt een nieuw ijzeren gordijn opgetrokken, waar heel weinig aandacht aan wordt besteed."

#66 - Griekenland bouwt een Trumpiaanse muur (S02) - Europa draait door

Vermeulen is verbaasd over het gebrek aan aandacht voor de muur. "Waarom is de militarisering van de Europese grens geen onderwerp meer?" vraagt hij zich af in de podcast. Een vraag waar hij niet echt het antwoord op weet.

Asiel aanvragen

De militarisering liegt er niet om. De grens wordt permanent bewaakt, er zijn drones en er zijn geluidskanonnen. Er blijven echter mogelijkheden om binnen te komen. "Je kunt niet over die muur heen, maar je kunt er wel omheen", stelt Vermeulen. Dit gebeurt echter niet meer met grote getallen, vertelt hij. In 2015 was de vluchtelingenstroom vele malen groter. Ook de migratie uit Afrika is al jaren stabiel. Tijdens de maken van de documentaire kwam hij weinig vluchtelingen tegen in het gebied.

Als immigranten de grens over komen, worden ze flink aangepakt. Zo worden schoenen en zelfs kleren afgepakt. Volgens het vluchtelingenverdrag mag men asiel aanvragen, maar dat gebeurt niet altijd. "De vluchtelingen worden buiten het zicht van de burgers rond geduwd. De Bulgaren duwen ze naar de Grieken, de Grieken duwen ze naar de Turken en dan gaan ze het nog een keer proberen in de hoop dat ze nu wel asiel aan kunnen vragen."

Hoe er met migranten wordt omgegaan in Europa lijkt een soort spel, zegt Vermeulen. Bulgarije schendt mensenrechten, maar in de EU wordt het land er niet om aangesproken omdat Bulgarije dan zegt "nemen jullie ze dan?", aldus de correspondent. Ook Turkije speelt het spel mee door vorig jaar bussen vol met migranten de grens over te sturen. Een oplossing lijkt er niet direct voor handen.

Biden en Poetin

In de podcast wordt ook gesproken over de ontmoeting tussen Biden en Poetin, raar nieuws uit Wit-Rusland en een nieuwe zender in Groot-Brittannië, GB News, die op de hak werd genomen door kijkers.

Ster advertentie
Ster advertentie