Politiek
BNNVARA

100 Moria-deal vluchtelingen uit Griekenland zijn in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 Moria-deal vluchtelingen uit Griekenland zijn in Nederland

De 100 kwetsbare vluchtelingen die door het kabinet naar Nederland zouden worden gehaald vanwege de 'Moria-deal', zijn inmiddels in het land. Dat zegt CU-Kamerlid Joël Voordewind in De Nieuws BV. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt het bericht.

Eerder was al bekend dat er slechts twee weeskinderen naar Nederland zouden overkomen, van de oorspronkelijk afgesproken 50. De rest van de groep bestaat niet uit weeskinderen, maar uit 'kwetsbare vluchtelingen'. Om precies te zijn: 55 kinderen met leden uit hun familie.

Op die uitwerking van de deal kwam veel kritiek, onder meer onder meer uit de hoek van vluchtelingenorganisaties. Toch is het voor de Tweede Kamer niet meer mogelijk om alsnog méér weeskinderen op te laten nemen.

Controversieel

Dat komt, omdat het parlement de Moria-deal 'controversieel' heeft verklaard. Dat wil zeggen dat de discussie en besluitvorming over een politiek gevoelig dossier tijdelijk wordt stilgezet tot er na de verkiezingen een nieuw kabinet zit. Daarmee ligt dus ook de discussie rond de uitvoering over de 'Moria-deal' stil.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eieren voor ons geld

CU en D66, die zich juist inzetten voor het opnemen van de weeskinderen, stemden opvallend genoeg in met het controversieel verklaren van de deal. Zij vreesden dat VVD en CDA met rechtse partijen als de PVV de kans zouden aangrijpen om juist strenger migratiebeleid door te voeren. Die partijen hebben in de Tweede Kamer immers een meerderheid.

Achter de schermen bevestigen betrokkenen tegen De Nieuws BV dat CDA en VVD die optie ook hebben geopperd. "We kozen eieren voor ons geld", zegt CU Joël Voordewind in De Nieuws BV. Als het onderwerp níet controversieel verklaard zou zijn, vreesde hij onder meer dat de strafbaarstelling van illegaliteit zou zijn doorgevoerd.

Toch is Voordewind niet blij met de manier waarop de deal is uitgevoerd. "Het feit dat ik nog een motie heb ingediend afgelopen donderdag laat zien dat ik niet tevreden ben, want we hadden toen met name gemikt op de alleenstaande minderjarige asielzoekers."

Eens maar nooit weer

Bij de volgende formatie of in een volgend kabinet denkt Voordewind daarom ook niet dat zijn partij een vergelijkbare deal zal sluiten. "Nee, ik denk niet meer dat we dit nog een keer zouden herhalen." En: "als we het al zouden doen, zal het niet uit de groep van de vluchtelingenorganisatie van de VN gehaald moeten worden." Oftewel: niet ten koste van andere vluchtelingen die Nederland zou opnemen.

Moria-deal controversieel

Meer van De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie