Podcast

Nieuwe EO-podcast biedt uniek inkijkje in christelijk 'Trumpland'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe EO-podcast biedt uniek inkijkje in christelijk 'Trumpland'

[EO] Wat is er aan de hand in de Amerikaanse Bible Belt? Tientallen miljoenen evangelicals zien in Donald Trump een reddende engel, gezonden door God. In de nieuwe EO-podcastserie God’s President probeert journalist Robin de Wever bij die christelijke Trumpfans te integreren.

De Wever reist af naar het broeierige en religieuze Mississippi, waar de president met de hand op de Bijbel wordt geprezen. Op zoek naar een totaal andere Trump dan de Trump die we kennen van tv. Het nieuws over impeachment en pornosterren maakt er weinig indruk: men is vooral enthousiast over wat de president goéd doet. En, zo blijkt: er staat veel op het spel. Robin probeert in die wereld te aarden. Wat gebeurt er met je, als iedereen om je heen Trump een held vindt?

Handoplegging in Witte Huis

In de vijf delen van God’s President ontmoeten we onder meer een pastor die Trump de hand oplegde in het Witte Huis en loopt Robin mee met de activisten van de Tea Party. Hoe kunnen zij dit presidentschap zó anders beleven dan veel Nederlanders? Het antwoord komt onder meer van een collega-radiopresentator, een fanatieke conservatief die in de ether Trumps boodschap verkondigt.

Robin groeide op met één been in de evangelicale wereld. Als tiener luisterde hij muziek uit christelijk Amerika en ging hij op uitwisseling naar de Amerikaanse Bible Belt. "Dat ik door de jaren heen veranderde, en kritisch werd, en progressiever, maakte de afstand groter", vertelt hij.

Toen 'evangelicals' Trump omarmden, vroeg hij zich af wat hij gemist had. "Trump gaat zo creatief om met de waarheid dat hij zijn eigen werkelijkheid lijkt te creëren. Ik wilde weten: hoe is het om in die werkelijkheid te leven? En als je het eenmaal van die kant bekijkt, ga je Trump dan begrijpen?"

'God, Jesus, Trump!'

Naast de podcast God’s President zendt de EO vanaf 6 februari ook de docuserie 'God, Jesus, Trump!' uit, waarin Tijs van den Brink afreist naar Amerika om in gesprek te gaan met Amerikaanse christenen die achter Trump staan. Deze driedelige serie wordt vanaf donderdag 6 februari uitgezonden om 22.15 uur op NPO 2.

God’s President is een productie van EO en NPO Radio 1. De eerste afleveringen zijn vanaf 6 februari te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, de NPO Radio 1-app en de andere podcast-apps. Meer info: https://www.nporadio1.nl/podcasts/gods-president

Ster advertentie
Ster advertentie