Podcast

Podcast De Dag: hoe Gerrit Zalm verdachte werd in ABN-witwasschandaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe Gerrit Zalm verdachte werd in ABN-witwasschandaal

Anders dan bij het ING-witwasschandaal is het O.M. in de zaak van ABN Amro een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar drie oud-bestuurders. Waarom nu wel en destijds bij ING niet?

#822 - Hoe Gerrit Zalm verdachte werd in ABN-witwasschandaal - De Dag

Wat is dat toch met Nederlandse banken die niet goed opletten of hun rekeningen worden misbruikt door criminelen? Alweer gaat er een bank voor door het stof en misschien is het nu wel pijnlijker dan ooit, want ABN Amro is ook nog eens deels in handen van de staat. Je zou verwachten dat een staatsbank het goede voorbeeld geeft. Maar niet dus. Sterker: zelfs toen ING in 2018 al beboet was, had ABN Amro de witwascontroles nog bijna twee jaar daarna niet op orde. De bank deed te weinig om fraude en witwassen tegen te gaan.

Anders dan bij ING heeft het O.M. nu direct drie oud-bestuursleden aangemerkt als verdachte, onder wie oud-minister Gerrit Zalm. De drie worden strafrechtelijk onderzocht. NOS-economieredacteur Charlotte Waaijers vertelt in podcast De Dag waar zij van verdacht worden en wat het strafrechtelijk onderzoek voor hen betekent. En zal er, nu het O.M. zo duidelijk laat merken dat het menens is, ook echt wat veranderen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie